En sämre budgetvariant av Saw

FILMEN

"Gag" påminner väldigt mycket om "Saw". Precis som i den filmen är det här till en början svårt att veta vem som är vem och vem som gjort vad och även om det hela efter ett tag blir rätt förutsägbart tycker jag ändå att man lyckas överraska och förvåna där man försöker.

Det hela börjar med att två inbrottstjuvar, Tony och Detroit bryter sig in i ett hus där de vet att det ska finnas en större summa pengar. När de tagit sig in i huset märker de dock snart att allt inte står rätt till. Dels är det väldigt nergånget, dels sitter det väldigt konstig konst på väggarna och dessutom ligger det en man bunden på en säng i ett av rummen.

Mitt i allt detta dyker husets ägare upp och ger sig på Tony och Detroit och senare även den bundne mannen. Ingen förstå vad som händer eller varför. Det enda de vet är att de måste komma därifrån och det snabbt.

"Gag" är en rätt intensiv liten film på knappa 80 minuter och trots den korta speltiden hinner man med massor. Husets ägare gillar att plåga människor och vi får se allt från folk som tvingas svälja både levande möss och rakblad till folk som får glödheta mynt slängda på bröstkorgen… och det är ändå något av det snällare folk utsätts för i filmen.

En del kommer säkert att tycka att "Gag" är för grafisk och brutal och jag håller med om att den är dessa saker men det finns något annat också. Det märks att filmskaparna haft en plan för att förvilla oss tittare, för att överraska oss och för att skrämma oss. Och oftast lyckas de rätt bra.

Jag har egentligen bara en reservation, visserligen en stor sådan, med filmen och det är att skådespelarna är riktigt usla. Hade filmen gjorts med bra skådespelare hade den kunnat bli riktigt bra. Nu anar man dess potential som dock får stå tillbaka för dåligt skådespeleri med resultatet att det hela blir en rätt medioker tillställning.


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Blodet i filmen är uselt gjort. Det ser mer ut som om någon hällt soja över de stackars offren.

2. Det känns trist att man inte lyckas få till filmen ordentligt. Som sagt syns det att man försökt men de dåliga skådespelarna och den låga budgeten är tyvärr förödande för resultatet.

3. Ett bevis på filmen låga budget är att man i barscenen inte använder en enda statist. Baren är, förutom personerna det handlar om, helt tom…


HANS-ÅKE LILJA (2009-05-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
THRILLERNA