En vettig och jordnära bild av Britney

FILMEN

Dokumentären om Britney Spears är avskalad, ärlig och lite hemsk. Allt på samma gång. I "Britney: For the record" följer ett tv-team superstjärnan i cirka 60 dagar under 2008 och vi tittare får hänga med på de mest galna upptåg. Men vi får också träffa henne i intervjuform där de mest närgångna och privata frågorna ställs och faktiskt även får svar.

Britney Spears är en världsstjärna utan dess like och de flesta runt om i hela världen vet vem hon är. Skvallertidningarna skriver dagligen spaltmeter om tjejen som rakade av sig håret inför en mängd paparazzi och i och med det inför hela världens kameror. Hon är artisten som stor del av jordens befolkning tror de vet allt om då tidningarna bevakar varje steg hon tar.

I den här dokumentären får vi för första gången höra stjärnans egna ord om många av de turbulenta händelser som skett i hennes liv och varför hon lånade rakapparaten på salongen i Los Angeles den där kvällen för några år sedan. Här är inget tabu och det är Spears själv som vill berätta med egna ord.

"Britney: For the record" visar oss ett kändisliv som känns helt absurt och vansinnigt men som är vardag för världsstjärnan. Vi tittare får följa med på flera olika evenemang, bland annat inspelning av musikvideos, dansträning, shopping, flykt från efterföljande paparazzi och i hemmet tillsammans med de två sönerna. Britney är en smart tjej som fått växa upp alldeles för fort och både vi tittare och hon själv undrar hur hon egentligen tänkte när hon tog alla de där korkade besluten? Hon är som vem som helst, en vanlig person med ett ovanligt och påfrestande arbete. Helt klart lever hon i en mardröm där bodyguards är ett måste för att ens kunna kliva utanför dörren och där paparazzi som bokstavligen jagar henne, hör till vardagen.

En otroligt störande sak i dokumentären är att man vid dvd-släppet behållit de reklampauser som lades till för tv-sändningen. Givetvis inte själva reklamen men tydliga markeringar med cirka tio sekunders svart bild där de en gång var. Varför klipper man inte bort sådant när dokumentären ska ges ut på dvd?

I den här dokumentären ger Britney oss hela känsloregistret. Det är rädsla, sorg och glädje vilket gör att hon tydligt visar sin mänsklighet. Hon är en rolig tjej som spexar med sina medarbetare men det syns tydligt att hon är olycklig. Hon jämför även själv sitt liv med ett fängelse om hon inte blir fri ifrån. Dokumentären är sevärd då det är skönt att höra stjärnans egna ord om allt om hänt. Huruvida det är regisserat eller inte är svårt att säga, men det känns väldigt äkta. Det är ju även tanken med filmen – att visa människorna den riktiga sidan av superartisten Britney Spears.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Under intervjun säger Britney "You know what I mean" och "You know" i var och varannan mening. Typisk amerikansk grej som jag aldrig riktigt har förstått poängen med. Mest störande faktiskt.

2. Madonna är med under en kort intervju och då syns det tydligt hur otroligt opererad den kvinnan är. Hon ser faktiskt ut som en katt som knappt kan röra ansiktet.

3. Under en shoppingtur tittar Britney på prislappen och anser att klädplagget är för dyrt. Om det är spel för galleriet eller äkta vara får vara osagt, men visst reagerar man med tanke på den produkt hon ändå är och alla de sjuka summor hon tjänar.


MARIA EREMO (2009-06-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin musikdokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musikdokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Pan Vision
Tema: Musik
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 16:9
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (15/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA