Den danska motsvarigheten till ”Kopps”

FILMEN

Tuva Novotny gör karriär både här hemma i Sverige och i grannlandet Danmark. I filmen "Den svarta Madonnan" spelar hon Maria, dottern till den kriminelle Kurt. Kurt ska göra en sista stöt och tänker sedan dra sig tillbaka. Stöten går dock inte riktigt som det var tänkt och snart är han i händerna på den ryska maffian, hans dotter blir indragen och en galen jakt från flera olika håll kan börja. Huvudpersonen spelas av den svarta madonnan som är en ovärderlig rysk pjäs. Med i jakten är också polisen Gustav plus två skumma herrar som inte jobbar för den ryska maffian men som ändå vill åt den svarta madonnan.

Låter det krångligt och lite töntigt?
Det är det också.

Filmen känns som ett skämt och de så kallade actioncscenerna är bara trams. Dansk action är ju mer än så här och så är även dansk komedi. Den är helt enkelt inget vidare bra och att jämföra den med Josef Fares "Kopps" känns både rätt men samtidigt fruktansvärt elakt. "Kopps" är bra och rolig, "Den svarta Madonnan" är det inte.

Inledningen i filmen när texten rullar är grymt snygg dock. Det är Tuvas rollkaraktär som klär på sig och det är filmat på ett enkelt men ändå schysst sätt. Sedan är det faktiskt Tuva som göra hela filmen. Hennes roll Maria är helt galen. Hon balanserar hela tiden på gränsen till det galna och verkar inte ha några som helst skrupler. Det spelar tydligen ingen roll vilken typ av karaktär Tuva ska göra, hon gör det lika bra oavsett. Hon är en brilliant skådespelare som lätt lyfter en hel film av sig själv. Hennes insatser är hundra resor bättre än övrigas som bara är pinsamma. Kanske förstår jag inte den danska humorn och den eventuella storheten hos övriga skådespelare, men låt gå.

Storyn är väl godkänd för en actionkomedi och det faktum att man låtit Tuvas roll få mest plats gör att filmen ändå kan vara värd att se. Svenska skådespelare som gör utländska filmer ska väl uppmärksammas. Men ge inte "Den svarta Madonnan" för mycket uppmärksamhet bara.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Jag kan inte avgöra hur bra danska Tuva pratar, men i en mening spricker den totalt och meningen "Vad tänkte du på?" blir på ren svenska.

2. Den feta danska boven liknar John Candy sjukligt mycket när han har solglasögon på sig.

3. I en scen blir det solreflexer i bilden. Inte något som är med mening utan helt enkelt en miss gissar jag.


MARIA EREMO (2010-01-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (3/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA