Med polisernas polis som guide

FILMEN

En del gillar Leif GW Persson och andra gör det inte. Jag tillhör de som gillar honom. Visst, han är lite säregen men det han säger är vettigt och inte allt för sällan har han rätt i sina slutsatser. Så, när man nu kan få chansen att höra honom kommentera 16 svenska historiska brott går det liksom inte att låta bli. Brotten är en blandning mellan uppklarade och ouppklarade och har skett mellan tidigt 60-tal och sent 80-tal. Varje brott ges ungefär tio minuter och redovisas först både genom en berättarröst och genom autentiska bilder och nyhetsinslag och avslutas med en summering av GW.

Det är riktigt kul att se hur man utredde brott på 60-talet och när man får höra hur bankpersonalen kastat räknemaskiner genom fönster för att förhindra ett rån medan en kund kastar sig på rånaren bakifrån och tar nacksving på honom. Något som aldrig skulle (eller bör) ske idag. Brotten är allt från mord till dåtidens terrordåd där man tar gisslan på jugoslaviska ambassaden. Det kanske mest uppmärksammade är förmodligen Åmselemorden (se "Il Capitano") och den efterföljande jakten på Juha och Marika.

Som ni förstår gillar jag den här DVD:n. Jag gillar den både för att det är intressanta brott man tar upp, för att GW är med och för att det är ett stycke kriminalhistoria vi bjuds på. Som sagt var polisväsendet och människors reaktioner vitt skilda från vad de är i dag och en del saker vi får höra är nästan för otroliga för att vara sant vilket är mycket trevligt att höra och se.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. DVD:ns längd är närmare tre timmar än de 95 minuterna som omslaget anger.

2. GW har en del riktigt sköna kommentarer. Bland annat kommenterar han ett inslag på sig själv från 1988 och påpekar då att han var både yngre och smalare.

3. Tio minuter per brott låter kanske lite kort men det är faktiskt rätt lagom. Sen skulle man säkert kunna gå igenom varje brott mer, men personligen föredrar jag att i stället få fler brott.


HANS-ÅKE LILJA (2012-04-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild: 4:3
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA