B som i Biehn

FILMEN

En B-film behöver ju nödvändigtvis vara dålig. En B-film blir dålig först när ambitionen har varit att göra en riktigt bra film, och man fallit platt till marken av olika anledningar. Går man in från början för att göra en film som på sin höjd vinner priser på olika smala filmfestivaler är det en annan sak, då får gärna filmen vara ännu mer B. I fallet "The Victim" känner jag att den hade tjänat på att vara just ännu mer B. Nu är den nästan så polerad att den känns som en misslyckad "bra" film.

Det är Michael Biehn som regisserat, skrivit manus och satt sig själv i huvudrollen som eremiten Kyle som flytt undan all skit till en stuga i skogen. Friden störs av en hysterisk strippa, Annie (Jennifer Blanc), som gråter och skriker utanför hans dörr. Hon har flytt undan ett par poliser som dödat hennes väninna. De skulle bara partaja lite med droger och sex och så slutade det med en död kropp, och nu tror Annie att hon står näst på tur när alla bevis ska sopas under mattan.

Mycket riktigt dröjer det inte länge innan poliserna (Ryan Honey och Denny Kirkwood) knackar på Kyles dörr och drar en vals för honom som han inte köper. Kyle ställer sig på Annies sida och det hela ebbar ut i en blodig strid där eremiten står mot ett par poliser som inte vill ge sig.

Filmen är hyfsad. Bristerna ligger främst i skådespelet som aldrig känns direkt trovärdigt. Repliker levereras utan känsla och det blir mest stelt och onaturligt. Men storyn än helt okej och som thriller fungerar filmen rätt fint. Inget originellt, men ändå med ett visst nostalgiskt skimmer till äldre filmer man sett av samma slag. Men den hade som sagt tjänat på att vara ännu sämre.


EXTRAMATERIALET

Featuretten är ganska lång och är odelat positiv där alla som varit inblandade i produktionen berättar om hur härligt det varit och att det är så kul och givande att jobba med han och hon och så vidare. Ganska tjatigt och det känns mer som en intern dokumentation för de som var inblandade i produktionen än något för allmänheten.


TRE SAKER

1. Lite ovanligt - och samtidigt onödigt - att filmen inleds med "Not based on true story", men en fräsch pik till alla vagt verklighetsbaserade filmer som görs nu för tiden.

2. Inte för att jag är någon expert på "grindhouse", men utifrån min bild av en "grindhouse"-film tycker jag inte att "The Victim" uppfyller kraven. Anledningen till att jag påpekar detta är för att "grindhouse" nämns på omslaget och att filmens officiella webbadress också innehåller ordet.

3. Jag gillar den sköna aningen till en twist som avslutar hela filmen. Mycket bra tajming i scenen.


ANDERS JAKOBSON (2013-01-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Featurette, Trailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA