En mycket annorlunda tomte…

FILMEN

"Silent Night, Deadly Night" påstås ta skräckfilmen till nya nivåer… i alla fall på omslaget. Och kanske gjorde den det 1984 när den hade sin premiär men nu känns den inte så värst nyskapande. Visst den är rätt blodig (för att vara över 20 år gammal) men innehållsmässigt håller den inte riktigt.

När historien börjar får vi se hur unge Billy får bevittna hur en man i tomtedräkt mördar hans föräldrar. Efter det får han av naturliga skäl väldigt svårt att hantera allt som har med julen och speciellt tomtar att göra. Det blir inte heller bättre när han, efter föräldrarnas död, hamnar på ett barnhem som styrs av en brutal nunna.

När han sedan får jobb i en leksaksaffär och ombeds vara tomte bryter han ihop totalt och ger sig ut, iklädd en tomtedräkt, på en mördarturné där ingen går säker. Hans huvudmål är nunnan vars brutalitet han växt upp med, men alla som kommer i hans väg får smaka yxan.

Tyvärr är handlingen rätt förutsägbar och filmen innehåller inte direkt några överraskningar men för att vara en film från 80-talet får den ändå godkänt. Konceptet är rätt bra men stressas här. Filmen hade mått betydligt bättre av att man tagit sig lite mer tid att berätta historien. "Silent Night, Deadly Night" är en av dessa typiska skräckfilmer som kom under 80-talet och som mer red på skräckfilmsvågen som fanns då än faktiskt presterade något.

Skådespeleriet är sådär. Inte något överdrivet bra men samtidigt heller inte katastrofalt. Med andra ord är "Silent Night, Deadly Night" en rätt medioker film som inte direkt etsar sig fast i minnet utan mest duger som lite tidsfördriv när man inte har något bättre att göra.

Och för att återkomma till påståendet om att den tar skräckfilmen till nya nivåer, nja, inte direkt.


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. När filmen hade biopremiär i USA blev föräldrar så upprörda över att man porträtterade tomten som en mördare att filmen togs bort efter endast två veckor.

2. "Silent Night, Deadly Night" fick fyra uppföljare som kom 1987, 1989, 1990 och 1991. Del fem har den fyndiga undertiteln "The Toy Maker"…

3. Det ryktas även om att man ska göra en nyinspelning under 2008. Kan bli bra om man gör det på rätt sätt.


HANS-ÅKE LILJA (2007-10-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (14/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA