Amerikanska flickor till Kvinnohimlen

FILMEN

Mia Skäringer och Anna Mannheimer har i sin podcast myntat uttrycket Kvinnohimlen. Det var i samband med att den danska uppfinnaren Peter Madsen styckmördade den svenska journalisten Kim Wall som de nämnde denna plats för alla de kvinnor som mist livet för att de träffat fel man vid fel plats. Oskyldiga kvinnor som inte hade någon chans. I min hemstad Örebro finns det ett exempel på exakt ett sådant fall som blivit något av en riksangelägenhet. Just nu pågår en rättegång mot en 45-årig man som misstänks ha mördat Lena Wesström för ungefär två år sedan. Mordet skedde bara ett par hundra meter bort från min bostad. Lena sitter i Kvinnohimlen och väntar på någon sorts rättvisa.

"Lost Girls" är verklighetsbaserad och handlar om flickor som hamnat i Kvinnohimlen. I huvudrollen ser vi Amy Ryan som trebarnsmamman Mari Gilbert. När hennes äldsta dotter Shannan inte dyker upp till en familjemiddag blir hon besviken, men när både Shannans pojkvän och en helt okänd doktor hör av sig känns det som någonting har hänt. Det visar sig att Shannan lever ett för familjen okänt liv som eskortflicka och de sista spåren leder till Oak Beach på Long Island, New York. I detta grindsamhälle hade Shannan en kund hon rymde från och strax innan hon försvann ringde hon 911 och uttryckte en rädsla för sitt eget liv.

Mari sätter press på den ansvariga polisen som motvilligt börjar göra sitt jobb. Av en ren slump hittas kvarlevor i anslutning till platsen, men det är inte Shannans kvarlevor, det är fyra andra kroppar som så småningom identifieras som unga kvinnor med väldigt många beröringspunkter med Shannan. I jakten efter sanningen går Mari ihop med andra kvinnor som förlorat barn och systrar till den oidentifierade mördaren och sätter ännu mer press på polisen.

Jag gillar Amy Ryan. Hon är en mångsidig skådespelare som kan blanda allvar med humor och elegans med råhet. Här är hon perfekt som en kvinna med mycket skinn på näsan som inte tänker låta sig bli tystad eller trampad på. Det finns ett filmiskt släktdrag med Melissa Leo i "The Fighter", Julia Roberts i "Erin Brockovich" och Frances McDormand i "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri". Ryan gör rollen mycket bra.

"Lost Girls" är en karg thriller med ett melankoliskt skimmer. Den känns småruggig och grå och det fungerar fint med filmens historia. Ska man leta släktdrag även till filmen så tänker jag på Netflixproduktionerna "Mindhunter" och "Unbelievable". Det enda som stör mig lite, och nu börjar vi närma oss en spoilervarning, är att filmens förtexter skanderar "An unsolved American mystery", vilket förstås förtar lite av spänningen. Men det är en bra film hur som helst. Bra gestaltad, välgjord och sevärd av många anledningar. Vi behöver inte fler invånare i Kvinnohimlen.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I verkligheten var det i maj 2010 som Shannan Gilbert försvann. De första kropparna hittades i december samma år. I filmen känns det som försvinnandet och upptäckten sker inom ett par dagar.

2. Den yngsta dottern, Sarra (Oona Laurence), mår inte speciellt bra i filmen och utreds för att få rätt medicinering. I verkligheten led hon av schizofreni och det ledde dessvärre till något väldigt tragiskt som nämns i filmens eftertexter.

3. Mellandottern Sherre (alltså, snacka om märkliga namn!) spelas av talangfulla Thomasin McKenzie ("Leave No Trace", "Jojo Rabbit") och har en stor plats i filmen.


ANDERS JAKOBSON (2020-03-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA