Från svårsmält till småkul

FILMEN

En kvart in i den svenska actionkomedin "Snälla kriminella" konstaterar jag att det kommer att bli svårt att ta sig igenom de 90 minuterna och efter ungefär en halvtimme trycker jag på pausknappen och skjuter upp tittningen ett dygn. Men det ska sägas att filmen tar sig och det som kändes svårsmält från början blir ändå lite småkul till slut.

Cykelmatbudet Sasan (Simon Garshasebi, även manus) blir av med både jobb och tjej när hans flickvän är otrogen med en dryg Johan Glans. Till råga på allt måste hans hund Janne opereras och det ska kosta 100 000 kronor (tips: teckna försäkring!), pengar som absolut inte finns. Parallellt kämpar Mc Baboo (Babak Yousefi) med en rent utsagt usel hiphopkarriär och han får som tips att skaffa mer street cred och blir väldigt mycket tuffare. Till och med kriminella och det första han gör är att sno Sasans cykel - vilket är anledningen till att budet förlorar jobbet.

Sasan spårar upp Mc Baboo men då är cykeln redan stulen på nytt, men Mc Baboo har ett förslag. Tillsammans kan de göra några kriminella akter som kan ge både pengar till Sasan och cred till rapparen. En ganska usel idé men den sätts ändå i verket med värdelös utdelning. Tills de lyckas sno både pengar och fordon från den lokala, väldigt kriminella motorcykelklubben Sons of Segway. Då blir det plötsligt åka av.

Man kan säga att "Snälla kriminella" går lite i samma anda som Josef Fares tidigaste filmer, "Jalla! Jalla!" och "Kopps". Det är dumma karaktärer, överdriven action och en del skojigheter i kaoset. Även om jag upplever filmen som "för dålig" under vissa stunder, blir det ändå en helhet som håller ihop och några riktigt roliga inslag. Som till exempel MC-gänget Sons of Segway som är filmens stora höjdpunkt. Som namnet avslöjar är det en klubb som ersatt sina motorcyklar med segways av klimatmässiga skäl. Men det är inte det enda. Det är en väldigt medveten och korrekt klubb, PK skulle man elakt kunna säga, och det blir en helt genial krock mellan person och sak - trots att de fortfarande är hårda och kriminella. Mycket kul!

Jag har svårt att tro att filmen var ämnad att hamna direkt på tv, men nu blev det så och jag tror att det lustigt nog kan vara till dess fördel. Nu kan den hitta sin publik snabbare än om den hade gått upp på bio. Det finns poänger med allt, till och med för poänglösa hobbykriminella.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Den osmickrande versionen av Johan Glans är ingen kort cameo utan karaktären har betydelse i filmens final.

2. Till saken hör också att det är Johan Glans fru Sara Young, känd bland annat som återkommande bisittare i David Batras podcast, som regisserat filmen.

3. Även David Batra är med om än i en liten cameo. Det är för övrigt ganska många kända ansikten i filmen i framför allt de mindre rollerna.


ANDERS JAKOBSON (2021-05-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: SVT Play
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA