Effektiv spökskräckis med bra stämning

FILMEN

När ett gammalt barnsjukhus på Isle of Wight ska läggas ned börjar det hända mystiska saker. Barnen drabbas av plötsliga och oförklarliga benbrott och en allmänt märklig stämning råder.

Amy (Calista Flockhart) ansluter som ny nattsköterska då den gamla hastigt och lustigt lämnar sjukhuset. Hon introduceras till det halvt ihoppackade sjukhuset och de få barn som finns kvar. Hon fattar snabbt tycke för föräldralösa Maggie (Yasmin Murphy) som den övriga personalen tycker är besvärlig och omständig. Maggie berättar om den "mekaniska flickan" som hon säger bor på sjukhusets sedan 1959 igenbommade övervåning. Maggie menar att det är den "mekaniska flickan" som är arg och orsakar benbrotten.

Ju längre filmen går, ju mer konstigheter sker och när Amy börjar forska i fallet öppnar sig en sjuk och hemsk hemlighet från sjukhusets historia.

Den här spanska skräckfilmen - med till större delen engelska skådespelare - börjar lite medelmåttigt men tar sig sedan snabbt och utvecklar sig till en riktigt bra spökhistoria, mycket tack vare en bibehållen otäck stämning filmen igenom. En annan mycket bra egenskap är att filmmakarna är väldigt snåla med att visa filmens monster/spöke vilket gör att effekten blir så otroligt mycket större när de väl gör det, och det är dessutom ett mycket effektivt och otäckt spöke.

Filmen känns lite som en europeisk släkting till den japanska spöktrenden med undantaget att om filmen hade varit japansk hade monstret figurerat mycket mer och mycket tidigare i filmen.

Skådespelet är överlag stabilt och historien så pass spännande att man snabbt sugs in i historien för att märka att tiden bara rusar iväg.

Det finns en liten bihistoria som inte är helt lyckad. Amy bär på en egen hemlighet från sitt förflutna som gör att hon knaprar ett okänt piller då och då. Det känns som detta lagts in för att få in någon sorts illusion om att hon delvis hittar på det hon upplever, men bihistorien tar sig aldrig riktigt och kunde med fördel ha uteslutits.

Men det gör inte så mycket - "Från andra sidan" är en av de bättre spökskräckisarna jag sett på mycket länge.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en kort men klart godkänd making of som tar oss genom nästan alla skeden av produktionen, från ursprungsidén, via inspelningsplatsletning till scenbygge och specialeffekter, samt musikinspelning. Det är väl egentligen inte så mycket att orda om förutom att den känns som ett bra komplement till filmen. Som det ska vara.


TRE SAKER

1. Den vansinnigt söta Ivana Baquero ("Pan's Labyrinth") figurerar i en liten biroll som man endast ser på en filmrulle från 1959.

2. Första gången nattläkaren Robert (Richard Roxburgh) är med i filmen är jag nästan helt övertygad om att det är Stellan Skarsgård. Sen efter ett tag tror jag att det är Per Sinding-Larsen. Roxburgh ser alltså ut som en blandning av dessa två svenskar.
3. Man skulle kunna säga att filmen har en del gratis för att den utspelar sig på ett ödsligt sjukhus, men historien i sig bidrar i allra högsta grad till filmens höga kvalitet.


ANDERS JAKOBSON (2007-12-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (25/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA