Stulet spöke skrämmer ej

FILMEN

"The Ring" möter "The Blair witch project" när en grupp dumdristiga typer ger sig ut i skogen för att leta spår efter en gammal indiansägen. Tyvärr är inte "Haunted forest" någon lyckad blandning utav nyss nämnda filmer, utan använder bara träden som en skruttig kuliss för skrämselförsök vi redan sett 3000 gånger tidigare.

Det finns en sak som talar för "Haunted forest", och det är att den stundtals erbjuder hyfsat suggestiva bilder som fångar vildmarkens ödslighet. Upptakten till en drömsekvens sent i filmen är det bästa exemplet. I övrigt ger denna rulle mig ingenting alls. Den är långtråkig och fantasilös, de endimensionella karaktärerna är illa spelade och till råga på allt är den inte alls skrämmande. Faktum är att omslaget är mer skrämmande än filmen.

Inte ens inledningen känns trovärdig, då bara en i filmens kompisgäng har någon vettig anledning till att överhuvudtaget befinna sig i den hemsökta skogen. Här slösas ingen exposition på att ge hans polare någon ursäkt att bli kanonmat, utan åskådaren förväntas bara köpa att de är där.

Intrigens struktur kan närmast beskrivas som infantil i sin enkelhet, och följer genom hela filmen samma mönster som i detta exempel: Karaktär A läser i en bok att skogsspöket "förbannar" sina offer genom att sticka dem med en nål, varpå vi ser karaktär B, som befinner sig någon annanstans, stickas av en nål. Så spännande.

Skräcken är hämtad främst från Japan och Sydkorea, med allt vad det innebär av vitsminkade spöken med långt svart hår, fantomer som obemärkt glider förbi i bakgrunden och skrikande dödsmasker till ansikten som dyker upp där man minst anar det. Detta slutade som bekant vara fascinerande nån gång när den amerikanska versionen av "The Grudge" släpptes.

När filmens enda överraskande inslag i form av en galen jägare introduceras efter halva tiden, orkar jag inte göra annat än skaka på huvudet av misstro över ett så löjligt och omotiverat inslag. Jag är vid det laget sen länge trött på tramset, och en arbetsdag känns kort i jämförelse när jag inser att 40 minuters stentrist skogsspringande återstår. Och inte blir det bättre heller.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Filmens spöke ska föreställa indianskt, men ser naturligtvis snarare japanskt ut.

2. Storyns upplösning stjäl friskt från både "The Ring" och "The Descent". Som en originell twist utspelar den sig inuti ett träd.

3. Titeln är åtminstone ärlig. Man får precis vad den säger och inte en gnutta mer.


JOEL FORNBRANT (2007-12-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: DTS 5.1, Dolby Digital 5.1 och 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 16:9
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA