Tredje omgången är bättre än någonsin

FILMEN

"Sherlock" fortsätter i sin tredje omgång med att vara en av de bästa kriminalserier som gjorts i modern tid. Precis som i de tidigare omgångarna utgörs säsongen av tre långfilmslånga avsnitt där jag den här gången upplever mycket större variation mellan avsnitten och en mer jämn kvalitet, vilket resulterar i ren och skär glädje under fyra och en halv timme.

Säsong 2 slutade ju med att Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) föll till sin död i en variant på Holmes väldokumenterade "död" enligt Sir Arthur Conan Doyle skrivna förlaga. Och här var det ju verkligen en död - Holmes störtade till marken, dog och begravdes. Inga tvivel? Två år senare återuppstår han dock från de döda till den numera mustaschprydda Dr Watsons (Martin Freeman) stora chock. Under åren som gått har Holmes jobbat med att kartlägga, infiltrera och ödelägga Moriartys organisation men nu blir han återkallad till verkligheten av sin bror Mycroft (Mark Gatiss).

I det första avsnittet - "The Empty Hearse" - handlar det om ett underjordiskt nätverk som hotar med en terroristattack. Den 5 november närmar sig och det ska visa sig att "det underjordiska nätverket" är en bokstavlig ledtråd. Samtidigt skakas Holmes och Watson av att någon okänd person rövat bort och nästan haft ihjäl Watson. Det är tack vare Watson fästmö, Mary Morstan (Amanda Abbington), som Holmes hinner i tid och vad som egentligen föregick här är för tillfället en gåta. Mary blir för övrigt ett trevligt tillskott i familjen då hon faktiskt gillar Holmes.

Mellanavsnittet "The Sign of Three" - som traditionsenligt varit lite svagare, vilket inte är fallet denna gång - utspelar sig på Mary och Watsons bröllop. Holmes har blivit best man och tvingas hålla ett tal, vilket han gör på sitt oberäkneliga vis. Under talets gång görs det tillbakablickar till fall vi inte sett, ett ganska kul sätt att bjuda in till märkliga situation som lämnar fler frågor än de ger svar, och det är speciellt två olösta fall som plötsligt får sin upplösning under bröllopet.

I avslutande "His Last Vow" ställs Holmes och Watson mot vad Holmes kallar "deras värsta motståndare hittills", affärsmannen Charles Augustus Magnussen (Lars Mikkelsen) som har verkar sitta inne på massvis av komprometterande material om var och varannan person, inte minst olika makthavare, vilket gör honom till en mycket farlig man. Men hur går det till? Holmes försöker lösa det hela, men utsätts samtidigt för ett mordförsök som är relaterat till en person i hans egen omgivning. Här tycker jag för en stund att skaparna gjort ett gigantiskt misstag, men ju längre avsnittet går, ju bättre blir denna specifika plottdetalj. Till slut måste Holmes gå längre än någonsin för att sätta dit Magnussen, vilket får konsekvenser.

Allt som allt är det tre riktigt bra avsnitt som formmässigt inte alls följer samma mall. Det är som alltid väldigt snyggt gjort, med smarta klipp och grafiska lösningar och en allmän oväntad och originell känsla som ibland leker lite med sitt eget format. Det handlar framför allt om säsongens slut som skjuter in en extra och totalt oväntad cliffhanger när man verkligen tror att det är över. Smart gjort, för det gör givetvis att man längtar efter mer på en gång.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Avsnitten är baserade eller inspirerade av historier av Conan Doyle som i original heter "The Adventure of the Empty House", "The Sign of the Four" och "The Adventure of Charles Augustus Milverton".

2. Lars Mikkelsen som spelar den diaboliska Charles Augustus Magnussen är Mads Mikkelsens okände äldre bror. Eller, för mig är han sedan tidigare helt okänd men han har varit igång sedan 1995 med främst danska produktioner. Riktigt bra är han i alla fall.

3. En ny säsong har ännu inte annonserats, men den måste göras! Ett problem är att både Cumberbatch och Freeman är två upptagna män numera, så det kan dröja några år. Dock påstås det att skaparna Mark Gatiss och Steven Moffat har skissat upp två säsonger till. Hoppas, hoppas!


ANDERS JAKOBSON (2014-04-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA