Slutet räddar filmen… till viss del

FILMEN

"Devil’s Chair" är en rätt udda film. Man försöker slå sig in på samma bana som Freddy Kreuger och Jason men föga oväntat orkar man inte riktigt hela vägen. Till en början är filmen rätt rörig och man förstår inte alltid riktigt vad det är som händer men när filmens upplösning kommer får man sin belöning. Twisten man bjuds på i slutet är riktigt bra och även om det inte riktigt ursäktar det man tvingas utstå på vägen dit är det en rätt stor tröst.

Filmen handlar om Nick West och hur han och hans flickvän tar sig in i ett gammalt dårhus för att knarka och ha sex. Väl inne hittar de vad som mest ser ut som en gammal elektrisk stol och naturligtvis prövar de den. Detta resulterar i att flickvännen försvinner efter att först ha sargats ordentligt av diverse föremål på stolen så blodet sprutade. Ingen tror naturligtvis på Nick och han döms till sluten vård för mordet på sin flickvän.

Fyra år senare släpps han ut under förutsättning att han följer med doktor Willard tillbaka till dårhuset där allt hände. Willard vill nämligen studera hur Nick reagerar när han kommer tillbaka till miljön där han begick sitt brott. Till sin hjälp har Willard också med sig tre studenter som ska observera vad som händer. Väl på plats hittar de stolen och en efter en försvinner de "in i den" på samma plågsamma sätts om Nick flickvän fyra år tidigare.

"Devil’s Chair" känns verkligen som en lågbudgetfilm och då speciellt när vi får träffa det monster som härjar i den värld dit alla färdas efter att det "tagits" av stolen. Här har man verkligen inte slösat med pengarna. Det som räddar "Devil’s Chair" är förutom slutet även Andrew Howard i rollen som Nick. Förutom att han är den enda som verkligen kan agera gör han det dessutom väldigt bra.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av två halvtimmeslånga dokumentärer och ett kommentarspår. Den ena dokumentären visar hur filmen spelades in och den andra (som är riktigt intressant) visar hur man klippte om i stort sett hela filmen (och även tog om vissa scener) då man inte vart nöjd med slutresultatet. Väldigt seriöst och dessutom riktigt intressant att se.


TRE SAKER

1. Inledningsscenen där Nicks flickvän försvinner såg helt annorlunda ut innan den kastades bort och gjordes om.

2. Louise Griffiths är riktigt usel i rollen som Melissa.

3. Vad är monstret egentligen? Jag tycker att det ser mest ut som en hästskalle (skelettet) klätt i trasor med en massa surrande flugor runt…


HANS-ÅKE LILJA (2008-12-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarspår med författare/regissör Adam Mason, författare Simon Boyes och skådespelaren Andrew Howard och två making of.
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA