Historien om Englands brutalaste man

FILMEN

"Bronson" är historien om Charles Bronson, eller Michael Peterson som han heter egentligen och hans liv. Bronson är nämligen Englands våldsammaste och dyraste fånge och redan som lite började han slåss och det dröjde inte förrän han tvingades tillbringa tid i fängelse för rån och misshandel. Detta var dock inget problem för Bronson som kände sig hemma i fängelset. Han blev någon där och det var ingen som vågade sätta sig upp mot honom tack vare hans våldsamma natur. Han var kung.

Tyvärr fick han inte stanna någon längre tid på samma fängelse eftersom han gjorde sig omöjlig med alla slagsmål. Ett tag fick han till och med sitta på mentalsjukhus men därifrån tog han sig genom att mörda en annan intagen.

Filmen berättas genom en blandning av visuella berättelser som består av att vi dels får se vad som hände, dels får det berättat av Bronson själv och dels via ett bisarrt teaterföreställningsliknande framträdande av Bronson. Berättarsättet är kanske inte det bästa, men historien når fram på ett väldigt brutalt sätt.

Jag har lite svårt att få grepp om filmen. Bronson själv är en mycket brutal man men hans historia är trots, eller kanske på grund av det, intressant och värd att berättas. Men samtidigt gillar jag inte riktigt sättet den berättas på. Det blir mycket hoppande fram och tillbaka vilket ger filmen en ryckig känsla som inte är helt positiv.

Att den bygger på en riktig person lyfter historien lite extra. Sen går det inte att bortse från att Tom Hardy är perfekt i rollen som Bronson. Han ser så grym ut att man nästan ryggar tillbaka när han visar sig på TV:n.

"Bronson" är också gjord utefter samma mönster som så många andra engelska lågbudgetfilmer. Det vill säga, miljön är skitig, skådespelarna är okända och filmen saknar allt det glitter som ofta följer med en Hollywood-produktion… och i det här fallet är det perfekt. Filmen blir, om än något rörig, riktigt bra.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är tyvärr rätt uselt. Vi får förutom ett kommentarspår höra lite om hur det tränades inför inspelningen samt en making of-film. Båda innehåller väldigt mycket prat och inte så mycket där vi faktiskt får se vad som hände bakom kameran.

Vi får också mer prat i form av en ljudintroduktion till filmen där det tyvärr är alldeles för svårt att höra vad Tom Hardy säger på grund av den tjocka dialekten. Det som är solklart roligast att se är Tom Hardy utanför rollfiguren Bronson. Han ser då totalt annorlunda ut.


TRE SAKER

1. Det är förvånansvärt mycket naket i filmen. Bronson springer omkring naken i många scener och i och med att det är en engelsk film känns det lite oväntat.

2. Totalt har den riktige Bronson suttit 34 år i fängelse och utav dem 30 i isoleringscell.

3. Sällan har väl någon målat sig så mycket som Bronson? Ni kommer att förstå när ni ser filmen…


HANS-ÅKE LILJA (2009-12-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA