Okej musikdrama utan bestående intryck

FILMEN

Efter ett bråk med en klubbägare lämnar ett brödrapar Kuba för att resa till New York där de ska bli stora, kända musiker. Den äldre, mer drivna brodern Cesar (spelad av Armand Assante) får ihop gruppen Mambo Kings som spelar den yngre brodern Nestors (Antonio Banderas) låtar. Nestor delar inte Cesars ambitioner, utan längtar tillbaka till kärleken han lämnade i Kuba. Han försöker skriva henne en sång, och inte ens när han inleder ett förhållande med en annan kan han släppa tanken på sin Maria.

Det var först efter att jag sett filmen som jag fick veta att historien inte alls är baserad på en sann historia. "The Mambo Kings" är just en sån film är levande och trovärdig med mänskliga karaktärer, men när man dessutom blandar in verkliga personer i historien så lurade man i alla fall mig.

Filmen är full av härlig kubansk musik, och man redigerar klyftigt musikinslagen så de samtidigt för handlingen framåt. Cesar träffar en kvinna, och med ett snabbt klipp i sången strax efteråt etablerar man att de nu har blivit ett par utan onödig exposition. Även om storyn inte direkt fängslar så gör det att filmen flyter bra, och passerar ganska snabbt.

Bra skådespeleri, snygg scenografi samt tacksamt undvikande av alltför mycket melodrama gör ändå "The Mambo Kings" till ett helt okej musikdrama med bra atmosfär, men utan bestående intryck.


EXTRAMATERIALET

Nada.


TRE SAKER

1. Sången "Beautiful Maria of my Soul" Oscarnominerades, men Banderas vägrade att sjunga sången live. Operasångaren Plácido Domingo sjöng den i stället, och blev samtidigt den första spanjor att sjunga på Oscargalan.

2. Warner Bros. ville ha Jeremy Irons och Ray Liotta i huvudrollerna, men regissören kämpade för sitt första val, som var Assante och Banderas.

3. Detta är Antonio Banderas första engelskspråkiga roll, och vid provfilmningen kunde han inte ens engelska utan lärde sig replikerna fonetiskt.


HENRIK ANDERSSON (2012-03-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (25/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA