Dödlig teater

FILMEN

Robert Englund kan antingen betyda succé eller fiasko. Det är sällan han gör en okej film. Tyvärr hör "Kantemir" till den senare kategorin, fiasko. Handlingen är lika enkel som dum. Teaterregissören Nicholas samlar ett gäng skådespelare på en enslig gård för att öva in en pjäs. Ingen har dock fått läsa manus men då de alla är desperata efter jobb så har de gått med på att ta rollerna ändå. Ett misstag ska det visa sig. Manuset är nämligen förhäxat och för Nicholas är det inte första gången han sätter upp just den här pjäsen.

Det är nämligen så att skådespelarna blir karaktärerna och dör på riktigt när de dör i manus. Detta är Nicholas betalning för att han försökte få tillbaka sin älskade från döden. Han tvingas återuppleva hennes död om och om igen (visserligen med skådespelare) och det enda som kan befria honom är att någon av de andra dödar honom.

Skådespelarinsatserna är i bästa fall bristfälliga och det är egentligen bara Englund som är någon form av behållning med filmen. Och det för att han är just Englund. Man får mer ut av att se honom än att se honom i rollen om ni förstår vad jag menar. Dessutom är allt gjort på ett sätt som gör det omöjligt att tro på historien. Nu är den ju inte så trovärdig till att börja med men är man skicklig som regissör och manusförfattare kan man ändå få tittaren att tro på filmen medan man ser den. Det har man inte lyckats med här tyvärr.

Så, "Kantemir" faller alltså i fiaskohögen för vår käre Englund.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen går även under titeln "Nightmare on Kantemir".

2. Man kan inte undgå att tänka på "Terror på Elm Street" där karaktärerna också dör på riktigt om de dör i berättelsen. Där är det visserligen drömmar och här ett manus men ändå…

3. Filmen släpptes nästan samtidigt här i Sverige som i USA. Bra!


HANS-ÅKE LILJA (2014-10-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (5/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA