Lättsmält men charmigt

FILMEN

Det känns som att det finns en uppsjö av dramakomedier om relationer och svårigheten att upprätthålla dem. Så vilket existensberättigande har "Togetherness"? Det visar sig under den här första säsongen att det den saknar i djup tar den igen i charm och utmärkt skådespeleri.

Brett (Mark Duplass) och hans fru Michelle (Melanie Lynskey) kämpar med att hitta tillbaka till varandra efter att vardagens bestyr med barnuppfostran och jobb skapat en avgrund mellan dem. Mitt i allt detta flyttar Bretts vän Alex (Steve Zissis) och Michelles syster Tina (Amanda Peet) in hos dem vilket gör att deras liv börjar flätas samman.

I all ärlighet hade Alex och Tina kunnat bo någon annanstans för manusmässigt gör man aldrig något av att de fyra bor under samma tak. Men det blir förstås lättare att följa de fyra. Under åtta avsnitt blir det en hel del vilsna försök för karaktärerna att jaga sina drömmar samtidigt som de förtvivlat försöker att hålla en fot kvar i vardagen, och dessutom underhålla relationen med de övriga.

"Togetherness" inte bara underhåller, den klarar även av att sätta strålkastaren på svårigheten med kommunikation och relationer. Kanske inte på något avsevärt djupt plan eller ens på ett särskilt nyskapande sätt men fortfarande tillräckligt bra för att det ska vara intressant att ta till sig. Och trots att det känns lite väl klyschigt när den vardagsvilsne Brett hittar plötslig mening i en överdriven new age-kult så är ändå Brett, precis som de andra, fortfarande en tillräckligt charmig karaktär att följa. "Togetherness" första säsong är ett lättviktigt men bra relationsdrama.


EXTRAMATERIALET

I en fem minuter lång video gör Amanda Peet och Steve Zissis någon slags parodi på den klassiska bakom kulisserna-filmen där skådespelarna sitter och hyllar varandra. Befriande, och ganska roligt.

Alla avsnitt får dessutom sin egen lilla film där bröderna Duplass under ett par minuter kommenterar karaktärernas resa. Extramaterialet rundas av med några bortklippta scener.

Det som verkligen är värt besväret är den förstnämnda filmen med Amanda och Steve. Det märks att de har kemi även när kameran är avstängd.


TRE SAKER

1. Jay och Mark Duplass är bröder och har tillsammans med Steve Zissis skapat serien.

2. En andra säsong pågår för fullt i skrivande stund och finns förstås att se även på HBO Nordic.

3. Det här är killarnas TV-debut men det är samtidigt femte gången som bröderna Duplass samarbetar med Zissis på ett film eller tv-projekt.


THOMAS HELSING (2016-03-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2016
Bolag: Warner Bros.
Tema: HBO-original
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Inside the episode, Amanda & Steve, Deleted scenes
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA