Klassikernas klassiker

FILMEN

"Psycho" är som de flesta redan säker vet en äkta klassiker. Frågan är dock hur många yngre som idag faktiskt sett filmen? Risken finns tyvärr att den sett sina sista dagar på topp 10-listan över de mest uthyrda filmerna. Nu kommer det dock en fin tvådisksplåtlådeutgåva med en hel del fint extramaterial.

För de som inte vet vad "Psycho" handlar om vore det enkla svaret att det handlar om en man som driver ett motell och dessutom är väldigt hårt hållen av sin mor. "Psycho" är dock så mycket mer. Det hela börjar ju faktiskt med att Marion Crane stjäl en avsevärd summa pengar innan hon kvickt lämnar stan. Hon ångrar sig dock och bestämmer sig för att åka hem igen och göra rätt för sig.

Oturligt nog för henne väljer hon att övernatta på Bates Motel. Det är faktiskt först här som filmen övergår till att handla om stackars Norman Bates som är en mycket störd ung man. Tyvärr har väl de flesta, även om de inte sett filmen, hört vad den i stora drag handlar om vilket naturligtvis förstör en hel del av överraskningsmomenten i filmen.

"Psycho" blev Anthony Perkins stora genombrott och det är lätt att förstå varför. Han är perfekt i rollen som den störde och kuvade Norman Bates. Även Janet Leigh är mycket bra i rollen som Marion och sen går det inte heller att sticka under stolen med att filmen har några år på nacken. Den är i svartvitt, vi bjuds på bilscener där vem som helst kan se att bakgrunden är en filmduk och så vidare.

Ändå är filmen riktigt bra! Alfred Hitchcock kan konsten att berätta en bra historia. Varje scen känns genomtänkt och inget lämnas åt slumpen. "Psycho" kan med rätt kallas för klassiker och förmodligen kommer den alltid att ses som en sådan…


EXTRAMATERIALET

Extramaterial finns det riktigt gott om på den här utgåvan. På disk 1 (som även filmen ligger på) bjuds vi framförallt på en 90 minuter lång dokumentär om filmen och dess uppkomst. En hel drös med folk får komma till tals och bland annat får vi reda på att boken som filmen bygger på faktiskt bygger på en verklig händelse, som dock är rätt olik det som händer i filmen…

Vidare får vi chansen att avnjuta den kända duschscenen med och utan musik (inte svårt att gissa vilken som är bäst), produktionsfoton, produktionsnoter i form av storyboards samt diverse trailers. Speciellt trailerna är intressanta, för säga vad man vill om Hitchcock, han gör allt annat än vanliga trailers.

Vi bjuds även på en journalfilm om premiären av filmen och se hur man när filmen lanserades gick ut och sa att man under inga omständigheter skulle släppa in någon efter att filmen börjat. Hitchcock menade att man för att uppskatta "Psycho" var tvungen att se den från början.

På bonusdisken får vi dels en intervju med Hitchcock själv och dels får vi se hur Hitchcock hyllas med ett "Lifetime achievement" pris på en gala. Värt att notera här är att Hitchcock, som här är rätt gammal, ser näst intill död ut när alla hyllar honom för att sen när alla är klara leverera ett suveränt tacktal. Magiskt!


TRE SAKER

1. "Psycho" är den första amerikanska filmen att visa en toalettspolning?!?!?!

2. Som alla vet dyker ju Alfred Hitchcock upp i flera av sina filmer och så även här. Ungefär fyra minuter in i filmen dyker han upp i cowboyhatt utanför Marions kontor.

3. Ett bevis för Hitchcocks detaljer är att Marion innan hon stjäl pengarna har en vit BH och väska och efteråt svart BH och väska. Detta ska illustrera att hon innan är oskyldig som en ängel och efteråt gjort något fel.


HANS-ÅKE LILJA (2009-05-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Universal
Ljud: Mono
Bild: 4:3
Extramaterial:
Making of dokumentär, Trailers, Biotrailer, Den berömda duscscenen, Journalfilm - Releasen av Psycho, Produktionsfotografier, Produktionsskisser, intervju och hyllning av Hitchcock.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI/SEPTEMBER
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA