Akrobatisk action i en nära framtid

FILMEN

I en nära framtid har Paris barkat åt skogen. Staden är omringad av en stor mur och indelad i olika distrikt. Distrikt 13 är värst. Här huserar ett antal kriminella ligor beväpnande till tänderna, så farliga att polisen drar sig från ta hand om problemet. DISS, departementet för inre statssäkerhet, har dock en annan åsikt och inleder en komplott. De mördar några poliser, dumpar deras bil i Distrikt 13 där bilen peppras sönder och samman av ett gäng. Aktionen filmas och ligger nu till grund för ett förslag till den franska presidenten där den enda lösningen till att lösa problemet med Distrikt 13 är att bomba sönder skiten.

Våra hjältar i filmen är två gamla vänner som hamnat på olika sidor, dock utan att vara ovänner. Damien (Cyril Raffaelli) är hygglig och otroligt effektiv polis medan Leïto (David Belle) mest springer omkring i Distrikt 13 och gör diverse bus. Damien hamnar mitt i komplotten och kastas i fängelse, men Leïto rycker in och fritar honom och tillsammans försöker de förhindra utplåningen av Distrikt 13 och samtidigt få fram sanningen.

Luc Besson har skrivit filmen och enkelt sagt är det en typisk Besson-actionfilm vi har att göra med. Actionsekvenserna är rappt redigerade och består till större delen av klassiskt handgemäng, om än extra akrobatiskt i denna film, och de ackompanjeras hela tiden av pumpande "häftig" musik. Det är egentligen inte helt olikt "Transporter 3".

Att slagsmålen är så pass akrobatiska som de är gör att filmen sticker ut lite. Det är rätt befriande att se fajtscener som är koreograferade på ett så pass smart sätt. Underhållningsvärdet skjuter i höjden samtidigt som det blir rätt så orealistiskt och framför allt ologiskt. Många gånger står Damien och Leïto mot ett stort antal motståndare som logiskt sett borde vara beväpnade och hur lätt som helst kunde knäppt dem. Istället står de bara och väntar på sin tur att bli nedslagna.

Storyn i filmen är inledningsvis rörig och osynlig och ungefär en timme in i filmen kommer en dialog mellan våra hjältar där de resonerar sig fram till vad som egentligen händer och först då känner jag att polletten trillar ned. Skönt det, för resten av filmen blir desto mer actionfylld. Dock är historien ganska fånig och slutet blir lite sockersött även om det har en lite oväntad knorr som förvirrar mig en smula.

Den "nära framtid" som filmen utspelar sig i är specificerad. Det är 2016, och jag tycker att man borde tagit i lite mer. Visserligen är inte filmen futuristisk alls, men sannolikheten att detta skulle kunna hända i Paris om sex år är egentligen obefintlig. Det känns som ett ganska allmänt problem med filmer som ska utspela sig i framtiden - man tar helt enkelt inte i ordentligt. Om sex år kommer folk fortfarande att hyra "District 13 - Ultimatum" eller se den på tv och säga "Men så där är det ju inte nu"...

Summa summarum: underhållande actionsekvenser, lite bökig och småfånig story men i det stora hela en okej film.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. I en ganska tidig scen i filmen har Damien gått undercover som kvinnlig dansare/strippare, men det är väldigt tydligt att en riktig kvinna använts på alla scener som inte är närbilder för kropparna skiljer sig rätt rejält.

2. I "Transporter 3" använder Frank Martin sin kavaj i en fajtscen. I den här filmen använder en tjej sin hästsvans som ett dödligt vapen. Påhittigt!

3. En annan karaktär med namnet Karl Skinhead har enligt filmen "skallat sönder en bil".


ANDERS JAKOBSON (2010-02-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA