1967-2010 tio och en halv timma

FILMEN

Ursprungstanken var att göra ett timslångt tv-program och täcka in Björn Skifs 40 första år som artist. Det blir en och en halv minut per år det, och lika omöjligt som meningslöst. Istället blev det en box på tio och en halv timma där historien får utrymme att breda ut sig.

Ganska långt in på den tredje skivan finns ett klipp från tv-programmet "Folktoppen" där Skifs blir vald till "1900-talets manliga artist", och en av hans kollegor konstaterar att Skifs verkligen är en artist. Jag kan inte annat än att hålla med, för det framstår med sällsynt tydlighet i den här boxen. Vi känner alla till musikern Skifs, vi känner även till spexaren och humoristen Skifs, och vi har också skådespelaren Skifs. Tillsammans blir det artisten Skifs.

Självklart är det musikern Skifs som står mest i fokus. Det var så han började på 60-talet och det är där han har hamnat igen nu i modern tid. Dock kan man - i de tidiga privatfilmade klipp på hans Slam Creepers från slutet av 60-talet ana spellevinken som skulle dyka upp på 70- och 80-talet.

Musikaliskt måste man konstatera att Skifs har en enorm bredd. Från soulstänkt 60-talspop, till 70-talsrock och -disco, från hårdproducerad 80-talsmusik till den spröda Svensktoppsdominanten "Håll mitt hjärta", och faktiskt finns det väldigt mycket som är bra från varje decennium. När man får allting presenterat på ett sådant här omfattande sätt är det väldigt mycket lättare att se helhetsbilden.

Gång på gång kommer Skifs med låtar och tolkningar som är väldigt bra. Hans sista Melodifestivalbidrag "Fångad i en dröm" är en extremt cool låt, duetten med Tommy Nilsson där de gör Mr. Misters gamla 80-talsstänkare "Broken wings" är smått magisk, en tolkning av The Beatles "Hey Jude" från ett obskyrt 80-talstv-program är nästan lika bra som originalet och så vidare. Det finns faktiskt hur mycket som helst att ta in från musikern Skifs. Dessutom blir man om och om igen påmind om vilken fantastisk sångare han är.

När det gäller spexaren och skådespelaren så är det en mindre bit av hans artisteri, men mycket av det har numera bakats ihop med musiken. Här finns klipp från scenshower och sketchprogram, där jag speciellt gillar det korta klippet från Skifs och Arne Hegerfors "Kryzz" där stämningen var speciell och humorn nästan renodlat ordvitseri. Skådespelaren Skifs såg vi tyvärr bara i tre filmer, men de är klassiker i min bok. Klippet från den underskattade "Joker" där Skifs ska träffa "Frolmlanzt" (reservation för stavningen) får mig att vilja se filmen genast.

Det är svårt att recensera den här boxen för den innehåller så mycket, men enkelt sagt kan man säga att det är en väldigt bra box. Jag har alltid haft ett gott öga till Skifs, men efter att ha sett dessa 10,5 timmar så måste jag säga att han växt ytterligare.


EXTRAMATERIALET

Jag har lite svårt att se de fyra klippen som ligger sist på skiva tre som renodlat extramaterial. Det känns mest som de bara ligger sist i stället för att hittat sin plats i kronologin.

Höjdpunkten här är Björn Skifs bidrag till musikalen "Chess" - "The Arbeitor".


TRE SAKER

1. På senare tid har en audiell fantasi poppat upp i mitt huvud där Skifs tolkar en Soundgarden-låt. Jag är övertygad om att det skulle låt hur bra som helst. Det närmaste det vi kommer i denna box är en Aerosmith-tolkning tillsammans med Sanne Salomonsen.

2. Ett klipp från 1972 visar en av de första sketcherna Skifs spelade in med Lasse Hallström, kallat "Den otålige". Hur roligt som helst.

3. En deluxeutgåva av boxen finns i begränsad utgåva där Björn Skifs tre filmer "Strul", "Joker" och "Drömkåken" finns med.


ANDERS JAKOBSON (2010-03-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin musikdokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musikdokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2010
Bolag: Spiderbox
Tema: Musik
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA