Annorlunda, välspelat och tänkvärt

FILMEN

"Tysta leken" är den svenska filmen som för samman tre kvinnor som inte känner varandra. Prästen Birgitta (Carina Lidbom), psykologen Sassa (Maria Lundqvist) och Antonia (Malin Arvidsson) som är partytjejen nummer ett. Kvinnorna sammanförs då de gemensamt ärver ett stort hus på landet efter den bortgångna Dolores. Ingen av kvinnorna känner dock Dolores och i huset bor Christian (Bengt Braskered) som inte alls vill ha in kvinnorna som stör honom och hans sätt att leva. Ganska snart visar det sig att de tre kvinnorna bär på mörka hemligheter som flyter upp till ytan i samband med vistelsen i huset.

Det här är ganska ojämnt, men ändå gillar jag filmen. Det slår mig att när det har gått drygt en timme så har det fortfarande inte hänt så mycket i själva handlingen. Däremot händer det ganska mycket sista halvtimmen i filmen då allt når sin kulmen.

Jag tror att det är skådespelarna som bär upp det här ibland lite klena drama. Lundqvist och Lidbom sticker ut och speciellt Lundqvist vars karaktär är den som det händer mest för under tidens gång.

Männen i denna film har fått stå tillbaka men några mindre roller görs av, förutom redan nämnda Braskered, Johan Fagerudd, Georgi Staykov och Per Oscarsson. Jag kan tycka att just de tre sistnämnda manliga rollerna inte gör så mycket. Alltså, deras karaktärer känns lite malplacerade även om Fagerudds karaktär spelar en större roll. Men jag kan inte låta bli att känna att de känns inkastade.

Det är ångest men det är välspelat. Tyvärr lyckas jag inte räta ut exakt alla frågetecken när filmen är slut vilket gör att jag nog borde se om den för att kanske klura ut det jag inte helt förstod.


EXTRAMATERIALET

En 40 minuter lång dokumentärliknande film där vi får möta regissören och några av skådespelarna. Vi får veta att det har varit ett ganska fritt arbete kring manuset och att många av scenerna har improviserats fram. Ett år innan inspelningsstart träffades de tre kvinnorna i huset, där filmen utspelar sig, under en hel helg och bara improviserade och gick in i sina roller. Kameran filmade allt vilket gav produktionen massor med bra material som de sedan kunde använda sig av vid den riktiga inspelningen.

Dessutom får vi svar på lite frågor med hjälp av scener som klippts bort till den slutgiltiga versioner. Helt rätt beslut dock vid klippbordet då det blir lite för mycket med dem. Då är det bättre med frågetecknen.


TRE SAKER

1. Görel Crona har både skrivit och regisserat filmen och det är även hennes debut.

2. Det är väldigt skönt att se Carina Lidbom på film igen. Hon är riktigt bra och jag ser gärna mer av henne på film framöver.

3. Det här blev Per Oscarsson sista roll.


MARIA EREMO (2012-04-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Arbetet med Tysta Leken
RECENSERAT DENNA DAG (10/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA