Beck utreder grym historia

FILMEN

Jag har ofta börjat mina recensioner av Beckfilmerna med att berätta hur just den sista Beckfilmen är den bästa hittills och faktum är att jag måste göra det även denna gång.

"Beck 22 - Den svaga länken" är den bästa Beckfilmen hittills. När det gäller de sista åtta filmer (nummer 17 – 24 i serien) har man gång på gång lyckats berätta en bra historia. Jag tycker även att samspelet mellan de olika karaktärerna växer på ett helt annat sätt här än i de tidigare filmerna.

Samspelet mellan Gunvald (Persbrandt) och Oskar (Måns Nathanaelson) blir bara bättre och bättre. Det samma gäller hela styrkan. Man känner att alla är med på ett annat sätt och att alla ingår i gänget. Det är inte två huvudroller och en massa biroller. Det är mer som om det är en fyra, fem huvudroller.

Handlingen i "Den svaga länken" är en grym historia som börjar med att en ung kvinna våldtas och mördas för att sen hittas av sina föräldrar. Beck och gänget saknar ledtrådar och famlar i totalt mörker. Några dagar senare våldtas ytterligare en kvinna.

När man sedan börjar söka gemensamma nämnare upptäcker man att väldigt många av överfallen hänt utmed en och samma tunnelbanelinje. Ett mönster dyker så sakteliga upp…

Som vanligt är rollprestationerna mycket bra. Beck med sin oro för allt och alla. Speciellt sin dotter som han nu upptäckt umgås privat med Gunvald. Beck faller då in i en beskyddande papparoll som varken uppskattas av hans dotter eller Gunvald.

Persbrandt är som vanligt utmärkt som Gunvald men även Måns Nathanaelson växer in i rollen som Oskar och blir bara bättre och bättre. Stina Rautelin får en större och större roll och karaktären Lena kan nu närmast jämställas med Beck och Gunvald. Även Ing-Marie Carlsson framträder mer och mer i rollen som Bodil. En mycket bra fördelning av de resurser som skådespelarna faktiskt är.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Martin Beck är otroligt rolig som den oroliga pappan. Här kan man verkligen snacka om att trampa i klaveret. Han vill så väl men gör allt fel.

2. Gunvald är…Gunvald. I filmen är det en scen där han jagar en misstänkt och för att få honom att stanna skjuter han ett skott i luften. När han sen kommer fram till den misstänkte säger han något i stil med att han är allt för gammal för att jaga efter honom och utan att blinka skallar han omkull honom. Där har ni Gunvald Larsson – polisen i ett nötskal.

3. Vi får även se en annan sida av Gunvald. När han umgås med Becks dotter Inger blir han helt plötsligt osäker och lite blyg. Helt olik polisen Gunvald. Mer mänsklig men fortfarande lika underhållande.


HANS-ÅKE LILJA (2007-08-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: DTS 5.1
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA