Slingrar sig säkert fram till ett antiklimax

FILMEN

Okej, får man en ormskräckis i handen så tänker man kanske direkt på "Anaconda" och andra filmer där djur plötsligt uppnår enorma storlekar och slukar allt i sin väg. Den 36 år gamla "Ssssnake" tar dock en helt annan väg, vilket klart är till filmens fördel.

Dr Carl Stoner (Strother Martin) är en excentrisk ormexpert. Han har ägnat hela sitt yrkesverksamma liv till att forska om reptilen, publicerat åtskilliga böcker och artiklar. Han söker upp en kollega (Richard B. Shull) som han varken tycker om eller respekterar, men kollegan undervisar på ett universitet och Dr Stoner är i behov av en assistent. Lotten faller på David Blake (Dirk Benedict), som får följa med hem till Dr Stoner och hans ormsamling. Dottern Kristina (Heather Menzies) finns också på plats, och David får givetvis något religiöst i blicken av den glada, spontana och naturliga Kristina.

I en tidig scen går Dr Stoner igenom sina ormar. Redan här märker man att "Ssssnake" inte är någon snabbt ihopkastad film, utan genomgången är både saklig och intressant och Strother Martin är oerhört trovärdig i både det han säger och gör. Jag köper hanteringen av ormarna direkt.

För att David ska stå pall för eventuella giftbett börjar Dr Stoner ge honom injektioner som ska göra honom immun, men ganska snart börjar David inse att han förändras. Vad är det egentligen Dr Stoner injektionerar honom med?

Jag gillar att Dr Stoner får utrymme att oväntat utvecklas under filmens gång. Inledningsvis är han kunnig, något desperat men ändå en trevlig man, men successivt kommer ett underliggande vansinne fram och en inställning till sitt arbete där ingenting får komma i vägen. Dr Stoner gör upp med sin kollega på ett både grymt och cyniskt vis. Strother Martin, som på IMDB beskrivs som en character actor övertygar verkligen i sin roll.

Jag vill inte riktigt gå in på vad som händer mer i filmen, men make-up-artisten har fått jobba hårt och gjort ett väldigt bra jobb. Dessvärre spårar allting nästan ur när det är en kvart kvar då vi först får genomlida en visuell effekt som verkligen sett sina bästa år, och även om effekten i sig inte håller någon modern standard så är det vad som händer i den som sänker filmen avsevärt till en nästan fånig nivå. Allting toppas sedan av ett slut som är både abrupt och mörkt, fast på ett ganska antiklimaktiskt och smålöjligt vis.

En lite tråkig final på en annars välgjord och lite småoriginell film.


EXTRAMATERIALET

Här finns lite smått och gott, men inget direkt uppseendeväckande. Ett par textbiografier står ut som det mest exklusiva bland trailer, bildgallerier och trivia.


TRE SAKER

1. Även om titeln är smått unik är den amerikanska originaltiteln ännu mer suggestiv: "Sssssss"! "Ssssnake" är den engelska titeln. På svenska biografer har filmen gått under namnet "Kungskobran". Lite torrt och trist.

2. Dirk Benedict, som nästan debuterade med "Ssssnake", är kanske mest igenkänd som Templeton "Faceman" Peck i "The A-Team".

3. Steven Spielberg gillade "Ssssnake" och hade med ett klipp i sin film "Sugerland express". "Ssssnake" är för övrigt gjord av samma producenter som "Hajen", vilket ni kan se på DVD-omslaget där "Hajen" står större och tydligare än "Ssssnake"...


ANDERS JAKOBSON (2009-09-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Studio S
Tema: Djurskräck
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Trailer, Photo gallery, Trivia, Biographies
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA