Jaha, var det inte mer…?

FILMEN

Åtta personer har alla sökt jobbet. Alla har de blivit kallade på ett test. Ingen vet riktigt vad det är för jobb de söker eller vad det är för test de ska utföra men alla vet de att de vill ha jobbet mer än något annat. När de kommer in i testrummet, som mest påminner om en tentasal, får de tre regler.

1. De får inte (medvetet eller oavsiktligt) förstöra pappret de fått framför sig.
2. De får inte lämna rummet innan de 80 minuter de har på sig är över.
3. De får inte direkt tilltala vakten eller testledaren.

Bryter de mot någon av dessa tre regler är de diskvalificerade. Testledaren förklarar att det finns en fråga och att han vill ha ett svar och sätter sen igång klockan som betyder att alla får vända på pappret de har framför sig. Detta visar sig då vara… tomt.

Detta är upplägget i "Exam" och det hela börjar rätt bra när de åtta personerna försöker komma på vad det är de förväntas svara på. Ju längre tiden går desto mer stressade blir de och ju mer stressade de blir, desto mer framträder deras personligheter. Och till en början funkar det, jag gillar upplägget, men tyvärr blir karaktärerna mer och mer pappiga i brist på ett bättre ord ju längre filmen pågår. De känns tillgjorda och den lilla trovärdighet en handling som denna kan ha försvinner rätt fort.

Dessutom kan jag bara konstatera att man misslyckats kapitalt med att få till slutet. Det blir varken spektakulärt eller intressant utan känns mest fjantigt, vilket känns trist för även om karaktärerna inte är speciellt trovärdiga har man ju suttit i dryga 90 minuter och undrat vad det är som händer. Varför man gör tester som denna och vad man kan vilja få ut av dem. Nu känns det bara "Jaha, var det inte mer…?"


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Man har i ett avseende sneglat lite på filmen "Saw"

2. Man får nog konstatera att vaktens agerande inte känns helt naturligt.

3. En av kandidaterna har mystiska skärsår på låret som inte riktigt förklaras i filmen… Slarvigt.


HANS-ÅKE LILJA (2011-04-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA