Serietidningsklassiker i animerat utförande

FILMEN

De som gillar förkortningar kan lägga DCAMU på minnet. Det står för DC Animated Movie Universe som är en samling animerade långfilmer som adapterar serietidningar och storys från DC Comics. I dagsläget finns det tretton publicerade titlar varav endast en har recenserats här på DVDKritik.se tidigare - "Justice League Dark". Jag läser mig till att det finns en kontinuitet i filmerna, men jag kan inte påstå att jag känner mig inkastad i en längre berättelse när jag tittar på "Batman: Hush".

Den tecknade förlagan publicerades i tolv nummer 2002-2003. Den skrevs av Jeph Loeb och tecknades av Jim Lee, båda två välkända namn inom serietidningsvärlden. Storyn går ut på att en ny superskurk dyker upp, Hush, som verkar känna till en rad hemligheter kring Batman och hans hemliga identitet. Han kan dessutom manipulera alla andra superskurkar att bete sig märkligt men alltid med samma motiv: Att göra Batman illa. Och Batman far illa i den här historien, på flera olika vis.

Jakten på identiteten bakom Hush sysselsätter Batman, Nightwing (ex-Robin, alltså) och Alfred, men Batman får även hjälp av Selina Kyle a.k.a. Catwoman. Både på fältet och i privatlivet. Selina kärar nämligen ned sig i både Bruce Wayne och Batman utan att förstå att det är samma person, vilket till slut motiverar Batman att avslöja vem han är under masken. Kärleken är passionerad men samarbetet är stundtals lite ryckigt. Batman har sin kodex som han håller benfast i och Catwoman har svårt att följa den lika slaviskt.

I extramaterialet framstår det att filmskaparna fokuserat mer på kärlekshistorien än Hush-mysteriet och det märks till viss del. Avslöjandet av Hush blir lite av ett antiklimax och jag får en bestämd känsla av att denna filmatisering förenklat grundmaterialet ganska ordentligt. Jag har inte läst Loeb/Lee-omgången, men jag känner att den sannolikt är både rikare och mer vuxen. Den känslan gör att jag är bra sugen på att läsa den.

Det är dock en helt klart godkänd animerad film. Jag kan fortfarande tycka att karaktärerna är lite trist designade och att vissa inslag är åt det barnsliga hållet, vilket är ett återkommande problem med DC:s animerade filmer, men klart godkänt är det i alla fall.


EXTRAMATERIALET

En kvartslång kortfilm vid namn "DC Showcase: Sgt. Rock" introducerar denna DC-karaktär som är en sergeant som slåss mot nazister med hjälp av vampyrer, Frankenstein och andra monstruösa typer. Karl Urban gör rösten till Rock. Känslan och utseende är i samma stil som i övriga DCAMU så det är ingen tvekan om var karaktären hör hemma. En trevlig liten introduktion.

Featuretten "Batman: Love in Time of War" är väl det närmaste man kommer en bakomfilm till "Batman: Hush". Den handlar mest om Catwoman som karaktär och kärleksintresse till Batman, men tar även upp "Batman: Hush" - både filmen och serietidningsomgången. Jag misstänker att viss information går igen och utvecklas i kommentarspåret till huvudfilmen.

Det finns även två sneak peaks från andra animerade DC-filmer samt ett Catwoman-dominant avsnitt från den gamla "Batman: The Animated Series".


TRE SAKER

1. Det är en stundtals väldigt våldsam film. Bland annat ger Batman Jokern på truten så att blodet skvätter ordentligt. Med tanke på att några karaktärer känns mer som hämtade ur en barnserie (Bane, typ) så klingar det lite illa.

2. Det är inga direkt superkända röster i de största rollerna, vilket är lite synd. Jag saknar någon stark och distinkt röst. Typ Karl Urban, som är med i extramaterialets kortfilm. Det är dock inte något uselt röstskådespeleri i filmen bara lite anonymt.

3. Två som gör röster är Peyton List och Peyton List. Ja, de båda aktriserna med exakt samma namn (en är född 1986 och den andra 1998) är med i filmen. Otroligt förvirrande. Jag dock inte att de gör några scener mot varandra.


ANDERS JAKOBSON (2019-10-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Warner Bros.
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
DC Showcase: Sgt. Rock, Batman: Love in Time of War, Audio Commentary, Sneak Peek - Wonder Woman: Bloodlines, Sneak Peek - Batman: Assault on Arkham, From the DC Vault - Batman: The Animated Series, "Catwalk"
RECENSERAT DENNA DAG (30/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA