Småtjuven som blev iskall mördare

FILMEN

Jan Troells filmatisering av Åmselemorden var kontroversiell när den kom 1991, bara tre år efter morden. Idag är det möjligen lite svårt att se det kontroversiella, men det är väl klart att hela situationen var lite infekterad då och att det inte var så vanligt att filmatisera riktiga kriminalfall i Sverige.

Av någon anledning har huvudpersonerna fått nya namn i filmen - Juha Valjakkala och Marita Routalammi har blivit Jari (Antti Reini) och Minna (Maria Heiskanen), som det Bonnie & Clyde-liknande paret som for runt i en brottsvåg i Sverige med ett brutalt trippelmord som final.

Ramhistorien är ett förhör med Minna där hon funderar på sin egen inblandning i vad som egentligen hände, om hon på något sätt påverkade Jari i hans handlingar, men vi får även några inblickar i Jaris barndom. Han var på glid redan från början, en notorisk småtjuv som lyckats hanka sig fram på något vis i alla fall. En sådan som ofta får vad han vill, och när han vill ha Minna så får han henne. Tillsammans vistas de bland annat i Köpenhamn, men slutligen hamnar Jari i fängelse och Minna ser en chans att starta ett nytt liv.

Dessvärre blir det nya livet kort för när Jari släpps ur fängelset beordrar han henne att packa sina saker så de kan ta sig till Amsterdam som varit deras plan länge. Det är då de hamnar i Sverige och åker runt i stulna bilar och fyller på reserverna genom olika inbrott. Under ett av dessa kommer Jari över ett hagelgevär som senare kommer att bli använt i trippelmordet.

Tempot i filmen är långsamt och segt. Paret kör bil och kör bil och kör bil på landväg efter landsväg efter landsväg, men det hela vägs upp av ett bra skådespel från Antti Reini och Maria Heiskanen och även Antti Vierikko som spelar Jari som barn. Det är i princip de enda skådespelarna som är med i filmen. Filmen väger alltså på framför allt Reini och Heiskanen och de ger ett trovärdigt intryck.

20 år har gått sedan den där julinatten då tre oskyldiga människor fick sätta livet till och idag kommer man kanske inte ihåg varför det hände. Som så många andra liknande mord så är det en skitsak som ligger bakom dådet, vilket gör det hela ännu mer onödigt, och så klart ännu mer tragiskt.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Lustigt nog satte Jan Troells film inte någon direkt trend för filmatiseringar av verkliga kriminalfall i Sverige. Det har ju förekommit en del uppmärksammade mordfall som redan hade funnits i tre olika filmatiseringar om de hade ägt rum i USA.

2. Två böcker har skrivits om Åmselemorden; "Änglarna i Åmsele" (David Lagercrantz, 1998) samt "Utan nåd: grymhet utan gräns" (Pelle Svensson - som för övrigt var Juha Valjakkalas försvarsadvokat, 2005). Även ett avsnitt av den danska polisserien "Mordkommissionen" baserades på Åmselemorden.

3. Jan Troell har fortsatt att samarbeta med Antti Reini och Maria Heiskanen i olika produktioner. Båda är till exempel med i hans bioaktuella "Maria Larssons eviga ögonblick" där Heiskanen gör titelrollen.


ANDERS JAKOBSON (2008-10-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA