Fången i en kass story

FILMEN

"The Abandoned" handlar om att rota i sitt förflutna, bara för att upptäcka att det hade varit bättre att ge fan i det överhuvudtaget.

Detta får den medelålders Marie (Anastasia Hille) erfara, när hon reser från staterna till sitt hemland Ryssland, där hon som liten övergavs av sina föräldrar. Hon letar efter svar när hon anländer till sitt gamla lantliga familjehem, men tyvärr finner hon sig snart fången i ett narrativ som bara är intresserat av att ställa nya frågor.

I det ödsliga huset som filmen till större delen utspelar sig i träffar hon Nicolai (Karel Roden), som utger sig för att vara hennes tvillingbror. Han vill också ta reda på mer om sin barndom, men syskonparet hinner inte leta länge innan de stöter på ett märkligt problem: två zombifierade och otäcka kopior av dem själva stapplar runt på ägorna och sprider skräck.

Dessa zombiekloner ser ganska läskiga ut och när de dyker upp i filmen blir jag genast intresserad, då mängder av fascinerande plotutvecklingar tycks möjliga. Kopiorna representerar olika sätt att dö på, och när Nicolai skjuter den ena i benet får han en motsvarande skottskada i sitt.

Men härifrån går det mesta med filmen snett. Istället för att ta de spännande vägar jag hoppas på, reduceras historien till ett "Måndag hela veckan"-liknande scenario, där ingenting karaktärerna gör kan hjälpa dem att fly den hemsökta gården. Marie försöker exempelvis ta sig därifrån med en båt över en flod, men på andra sidan vattnet väntar huset på henne lik förbannat. I mitt huvud får jag den lustiga tanken att karaktärerna försöker fly från själva filmen, men att upphovsmännen inte tillåter dem.

Detta gör inte bara karaktärerna uppgivna, utan även jag som tittare börjar sucka och känna ett visst missmod. Och så här fortsätter resten av berättelsen, med huvudpersonerna fångna i ett skeende de inte alls kan påverka. Mot slutet av filmen försöker man förklara varför saker och ting händer och hur allt hänger ihop, men det är en förklaring som är totalt värdelös och bara skapar ännu fler frågor.

Kompetensen finns för att göra bra skräck av "The Abandoned", men talangen slösas bort på en irriterande och oengagerande story. Man skulle kunna behålla vissa delar och enskilda scener, bara man lade in lite vettig handling mellan dem, för som den står sig nu är filmen knappt sammanhängande och bara ännu en i raden av alla halvkassa skräckfilmer där ute.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Regisserade gjorde spanjoren Nacho Cerdà, vars kommande projekt "Coffin of Light" verkar spännande men minst sagt skumt.

2. Den kanadensiske äckelpretentiöse men begåvade Karim Hussain har varit med och skrivit manus till "The Abandoned", som trots att den är betydligt mer lättbegriplig än manusförfattarens egenregisserade filmer ändå lämnar de flesta frågor obesvarade.

3. Filmen är baserad på ett manuskript som Hussain skrev redan 1999.


JOEL FORNBRANT (2008-11-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA