Karate Kid? Nej, Kung Fu Kid

FILMEN

Som omslaget gör gällande är detta det första samarbetet mellan legenderna Jackie Chan och Jet Li. Båda gör dessutom två roller var i filmen, som varvar nutid med en saga från urminnes tider.

Michael Angarano spelar Jason, en tonåring som brinner för Kung Fu. Väggarna i hans hem är fulltäckta med klassiska filmaffischer och på tv:n går det ständigt en Kung Fu-rulle. När Jason besöker gamle Hops (Chan) affär i Chinatown får han syn på en mäktig guldstav. Hop säger att staven funnits i hans familj i generation efter generation i väntan på den man som ska återföra den till dess rättmäktige ägare. Ägaren som åsyftas är den duktige, men fnissige, krigaren Monkey King (Li) som gjorde sig av med staven i en våldsam strid mot Jadekrigsherren (Collin Chou) som sedan dess styrt den förbjudna kungariket med järnhand medan Monkey King är fängslad inuti en stenstaty.

Efter lite rabalder i affären flyr Jason med staven och när han ramlar ned från ett hustak vaknar han upp i ett urminnes Kina. Snart stöter han på krigaren Lu Yan (Chan igen) som påstår sig vara odödlig. Lu Yan räddar Jason ur en rad knipor innan de ger sig iväg mot Jadepalatset för uppfylla profetian. Med sig har de en ung flicka (Yifei Liu) som vill ta hämnd på Jadekrigsherren och efter ett tag ansluter ytterligare en krigare, den tysta munken (Li igen).

Jasons problem är att han i praktiken inte kan en gnutta Kung Fu, men det blir det snabbt ändring på när han har två duktiga lärare. Och det behövs, för om han ska kunna komma tillbaka till sin verkliga värld krävs det att han klarar av sitt uppdrag: att återföra staven till Monkey King.

Det är lite "Karate Kid" över den här filmen. En ung kille får lära sig kampsportskonsten av en (två) erfaren (erfarna) lärare. Som många andra kampsportsfilmer så är själva storyn lite en av ursäkt för att knyta ihop actionsekvenserna, men den funkar. Den har gott av fantasifull mystik och intressanta karaktärer, både goda som onda. Filmen blandar moderna vajerkoreograferade slagsmål med Jackie Chans patenterade Buster Keaton-rappa slagserier. Det refereras mycket till alla olika Kung Fu-stilar, och det blir riktigt underhållande när Chan och Li slåss tillsammans eller mot varandra, vilket de gör första gången Lu Yan och den tysta munken möts.

"The Forgotten Kingdom" är i ärlighetens namn ingen stor film, och de här överdrivna vajerfajterna där folk flyger i luften och slåss på de mest remarkabla sätt har förlorat lite av sin charm. Där är jag mer inne på Chans mer humoristiska stil som aldrig blir tjatig, enformig eller upprepande. Som en stunds underhållning duger filmen dock väl.


EXTRAMATERIALET

Featuretten som finns med skrapar verkligen på ytan under de dryga två minuter den håller på. Egentligen känns den mer som en trailer med lite bakomscener inbakade.

Utöver detta finns det sneak previews och trailers till lite olika filmer.


TRE SAKER

1. Jag tycker det är riktigt kul att Jet Li får utrymme för så mycket humor i rollen som Monkey King. Han är som ett busigt barn, och så har jag aldrig upplevt honom tidigare. Jag har alltid sett Jet Li som den hårda och seriösa martial arts-skådespelaren som tycker att Jackie Chan är en riktig pajas.

2. Chan har alltid mycket humor i sina rollprestationer, men otroligt välsminkad som gamle Hop kommer han med en del syrliga kommentarer till hela Kung Fu-filmsgenren som känns extra roliga.

3. Kul att se Michael Angarano i lite mer vuxet tillstånd. För mig är han "odödlig" som den unga William i "Almost Famous".


ANDERS JAKOBSON (2008-12-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA