En lättare Lynch efter 15 år

FILMEN

Efter 15 år är det dags för Jennifer Lynch att göra en film igen. Jennifer är alltså dotter till mästaren David Lynch och visst kan man se att Jennifer går i pappas fotspår. Även om David Lynchs senaste filmer varit så skruvade att man inte riktigt vetat om man ska ta en huvudvärkstablett eller rama in hans porträtt i diamantram efter man har sett dem, så har han inte alltid varit så komplicerad och skruvad. "Surveillance" kunde ha varit en av hans tidigare, mer raka filmer.

På en polisstation i ett litet samhälle finns tre överlevande vittnen till en hemsk incident där fem personer miste livet. Det är en polis, en knarkande ung kvinna och en snart nioårig flicka. Till stationen anländer två FBI-agenter (Bill Pullman och Julia Ormond) för att ta över fallet och reda ut vad som egentligen hände. Det blir den vanliga spänningen mellan FBI och lokalpolisen där de senare känner sig överkörda.

FBI-agenterna har en speciell teknik där de intervjuar de tre vittnena separat på samma gång medan en av dem övervakar det hela på tv-skärmar. Vi får höra tre historier som leder fram till incidenten, men vi får samtidigt se tre andra historier, för ingen av de tre vittnena säger sanningen fullt ut, möjligen med undantag för den lilla flickan.

Den sista pusselbiten till gåtans lösning kommer i form av en klassisk twist, som dock hänger i luften ända från filmens start. Det blir alltså ingen direkt omvälvande överraskning när den väl kommer, men å andra sidan leder den filmen till ett helt annat skådespeleri.

"Surveillance" är med andra ord en ganska annorlunda thriller med en spännande metod att berätta storyn. Den är visserligen långt från perfekt, men som spänningsfilm fyller den sin syfte och lyckas både få in en stor dos mystik och en stundtals obehaglig stämning som klart är till storyns fördel.

Både bildspråk och musik går i David Lynchs anda, men ändå känns inte filmen som en kopia. Möjligen hade jag tyckt det om det hade varit någon annan som inte var släkting med galenpannan som hade gjort den. Lyckligtvis har Jennifer Lynch en ny film på gång till nästa år, så vi slipper vänta 15 år på nästa film.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Jennifer Lynchs senaste film – som dessutom var hennes debut – var den märkliga "Boxing Helena" som också gick i pappas stil.

2. French Stewart, för mig mest känd som Harry Solomon i "3:e klotet från solen", gör en roll i filmen som en tämligen smutsig polis. Det är alltid lika intressant att se honom i roller som skiljer sig så mycket från den mycket speciella utomjordingen som gjorde honom känd.

3. David Lynch är exekutiv producent till filmen.


ANDERS JAKOBSON (2008-12-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA