En 80-talsparentes

FILMEN

Matt Scudder är en nykter alkholist som sex månader tidigare blivit av med sitt polisjobb, sin fru och sen tog sig en rejäl bläcka. En lyxhora kontaktar honom och ber om hjälp att komma ifrån sin hallick. Matt går till honom, men hallicken hävdar att han inte alls är hennes hallick och att hon är fri att göra vad hon vill. Strax därefter mördas hon, och Matt får nysta upp det komplicerade förhållandet mellan hallicken, en knarklangare och en annan prostituerad.

"8 miljoner sätt att dö" från 1986 är en ganska tidstypisk actionthriller, och påminner inte lite om "Miami Vice". Kläderna, personerna, miljöerna och musiken ger en skön retrokänsla, och manuset är skrivet av självaste Oliver Stone, baserat på en hårdkokt snutroman. Visserligen tyckte regissören Hal Ashby att manuset var skräp och tvingade skådisarna att improvisera sina repliker, men ändå.

Just skådisarna var väl på den tiden relativt okända, men idag vet väl de flesta vilka Jeff Bridges och Rosanna Arquette är. Vi får också se slemmiga Andy Garcia i sin första stora roll, innan han blev känd i en rad storfilmer som "The Untouchables" och "Black rain". Jag tror inte att filmen haft någon särskilt hög budget, men standarden på arbetet framför och bakom kameran är stabilt.

Arbetet på DVD:n är däremot inte sådär fantastiskt högt. Ljudet är funktionellt mono, men bilden är grynig och inte särskilt skarp. Faktum är att den ser ut som en inzoomad 4:3-kopia i kvalité ungefär, dessutom med tysk filmtitel på printen. Med tanke på att den inte ens släppts på DVD i USA än, så är nog en remastrad blu-ray ganska avlägset.

Nämnvärt spännande blir det inte förrän mot slutet, och storyn fascinerar inte mer än ett avsnitt av t.ex. just "Miami Vice". Jeff Bridges är alltid kul att se och lyfter filmen ett snäpp, men nog förblir den en parentes i 80-talets filmhistoria.


EXTRAMATERIALET

Ett bildgalleri med stillbilder ur filmen, ett gäng sidor med jättestor text som berättar väldigt lite om filmen, Ashby, Stone, Bridges, Arquett och Garcia följt av några trailers.


TRE SAKER

1. Biffen Tommy "Tiny" Lister gör sin andra roll någonsin, och har sedan dess biffat sig genom ytterligare etthundra filmer och fyrtio tv-serier.

2. Omslaget talar om "den Oscarbelönade duon" Ashby och Stone, men de har inte vunnit för någon film ihop och definitivt inte för den här.

3. Karaktären Matt Scudder dyker upp i hela sexton romaner av Lawrence Block, som har en sjuttonde på gång.


HENRIK ANDERSSON (2010-12-16)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Studio S
Ljud: Monomix
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Specialskrivna biografier med Jeff Bridges, Rosanna Arquette, Andy Garcia, regissören Hal Ashby och manusförfattaren Oliver Stone, Filmografier, Trivia om filmen, Bild- och affischgalleri
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA