Varken spännande eller intressant

FILMEN

Tsunamis som terroristvapen, det är vad den kanadensiska miniserien "Killer Wave" går ut på. I två långfilmslånga avsnitt ödeläggs delar av den amerikanska östkusten av oförklarliga jättevågor.

Angus Macfadyen spelar den före detta forskaren John McAdams som efter att projektet "Sjölejon" misslyckades dragit sig tillbaka och i stället försörjer sig på att skriva thrillerromaner, ofta med biologiska terrorister i handlingen. Projektet gick ut på att på konstgjord väg skapa jättevågor för att utvinna energi, men det gick i stället helt fel och Johns fru omkom.

Nu blir han hastigt inkallad till ett möte med andra forskare för att försöka lista ut vad som hänt. Finns det naturliga orsaker eller är det någon som skapat vågorna och i så fall varför?

Efter mötet börjar det hända märkliga saker. Någon har placerat i en krypterad fil hans dator med information som pekar på att vågorna varit planerade, och när John och den före detta kollegan Sophie Marleau (Karine Vanasse) ger sig iväg för att prata med en tredje kollega, blir denne hastigt mördad och John misstänkt för mordet. Så nu gäller det för vår hjälteduo att fly och samtidigt jaga efter sanningen och lista ut vem som ligger bakom alltihop.

Upplägget är väl på sätt och vis inte så tokigt men tyvärr känns det så himla väl att det är en tv-produktion. Det är liksom dåligt per automatik. Speciellt dåliga är alla specialeffekter som innefattar jättevågorna, som faktiskt ibland är på en pinsamt låg nivå. Det känns så typiskt att en tv-produktion ska ha med en detalj i historien som kräver riktigt bra effekter men som de aldrig kan få till.

Skådespelarmässigt är det inte speciellt rafflande. Man har placerat ett par lite tyngre namn (Tom Skerritt och Stephen McHattie) i ett par roller, men i huvudrollerna är det personer som inte gör några omvälvande insatser direkt.

"Killer Wave" lyckas aldrig bli särskilt spännande eller intressant, utan mest bara tre timmar som bara går utan att man får något tillbaka (förutom söta Anna Hopkins som hippiebrud/datahacker). "'Killer Wave', more like 'Killer waste of time'" skriver en användare på IMDB och jag kan bara hålla med. Det finns egentligen ingen anledning alls att se miniserien.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. En tidigare tv-film från 1997, "Tidal Wave: No escape" har i väldigt hög grad i princip exakt samma plott som "Killer Wave".

2. En sak jag gillar är att man använt sig av split-screen i några scener. Det ger automatiskt en mer spännande känsla.

3. Vid kanske tre tillfällen får man se en infälld bild på Tom Skerritts karaktär under nyhetssändningar. Problemet är att bilden är tagen från en sekvens i filmen som inte utspelat sig än...


ANDERS JAKOBSON (2011-02-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (29/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA