Välgjort blod i trist spökhus

FILMEN

Detta är en något senkommen direkt-till-video-uppföljare till "House on haunted hill" från 1999. Den filmen var i sin tur en remake av en 50-tals-rysare där en elak Vincent Price erbjöd ett antal människor en stor summa pengar för att tillbringa en natt i ett hemsökt hus. Även om det gamla originalet egentligen inte var mer än en charmig bagatell, överträffar den både nyversionen och dess uppföljare med råge.

Remaken från 1999 följde originalets premiss ganska troget, och i denna uppföljare har man valt att djupare utforska spökhusets, i detta fall ett gammalt mentalsjukhus, bakgrund. Geniknölarna hos manusförfattarna har gnuggats ordentligt, och anledningen till att en ny skock offer ska fångas i huset är att de är på jakt efter en gammal ockult artefakt som mentalsjukhusföreståndaren tydligen hade i sin ägo. Vi har ett gäng good guys som är där av personliga skäl, och en bunt onda tuffingar vars motiv aldrig blir riktigt tydliga.

Så karaktärerna måste inte bara slåss mot de hemska gastar som finns i huset, utan även mot varandra. Det skjuts en hel del, men då inte ett enda skott träffar sitt mål är det svårt att förstå varför en massa vapen skulle släpas med till att börja med.

Det är spökena och deras sätt att ta livet av de mänskliga inkräktarna som är filmens behållning. Det har hänt en del inom skräckfilmen sedan 1999, och "Return to house on haunted hill" är sålunda mycket blodigare än sin föregångare, vilket är ett stort plus. Effekterna är välgjorda, och många av offren tas av daga på tillfredställande slafsiga sätt.

Intrigen är inte engagerande för fem öre, så man bryr sig inte speciellt mycket om vad som händer, men vill man bara ha en dos blod och tarmar utan att behöva ägna det hela speciellt mycket tankeverksamhet kan filmen fungera som en stunds hjärndöd underhållning.

Jag kan dock inte på allvar rekommendera "Return to house on haunted hill" till någon, då allt i filmen gjorts både tidigare och bättre än här. Skådespeleriet är kasst, dialogen usel och storyn patetisk. Och trots mycket blod är den aldrig läskig. Filmen har även svårt att hitta rätt stämning och balans, och känns stundtals som en idiotisk blanding av originalet, "Silent hill", "The ring", "Jakten på den försvunna skatten" (!) och "Dawn of the dead" - men utan de filmernas kvaliteter.

Så se hellre någon av filmerna jag nämnde igen, för trots ett par fina ögonblick är "Return to house on haunted hill" inte värd mödan.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är ganska tramsigt. Här finns ett antal intervjuer med filmens karaktärer. Ja, med filmens karaktärer. Jag tror att "Blair witch project" ringde och vill ha sina promotionidéer tillbaka. Sen finns några förlängda scener och en musikvideo, inget att hänga i granen direkt.


TRE SAKER

1. I rollen som den spökande överläkaren på mentalsjukhuset ser vi kultfavoriten Jeffrey Combs, från bland annat "Re-animator" och "The Frighteners". Han är alltid rolig att se, men här går han tyvärr bara omkring utan repliker och ser olycksbådande ut, vilket känns något bortkastat.

2. Om du väntar till eftertexterna rullar får du en liten bonus! Allvarligt, jag hatar när de gör så här. Vilka kommer uthärda flera minuter av eftertexter när de just sett en dålig film?

3. Även om filmen inte är särskilt bra, är förtexterna i alla fall sjukt snygga.


JOEL FORNBRANT (2007-11-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA