Krig och skräck i en bra mix

FILMEN

"Red Sands" känns lite som en blandning av skräckfilm och krigsfilm. Filmen börjar som en rätt ordinär krigsfilm där ett gäng soldater ska övervaka en vägsträcka för att se om talibanerna smugglar via den. Under en vandring i omgivningen hittar de en staty i en bergvägg och då de saknar allt vad respekt heter för historiska saker använder en av soldaterna den som måltavla. Statyn kollapsar och ut kommer något de helst velat slippa.

När de raserar statyn släpper de nämligen ut en övernaturlig kraft som får dem att se personer vars död de är skyldiga till och även uppleva andra underliga saker. Dessutom dyker det upp en kvinna vid deras postering mitt ute i öknen helt utan förklaring. Hon talar även ett språk som ingen av den, inte ens deras tolk, förstår.

Strax därefter bryts radioförbindelsen med basen och de finner sig nu helt isolerade, mitt ute i öknen med en kvinna som verkar allt annat än normal och dessutom omringade av en sandstorm.

"Red Sands" var faktiskt överraskande intressant. Jag hade inte så höga förväntningar innan jag såg den eftersom jag trodde de var en rätt vanlig krigsfilm. Nu visade det sig dock att den hade en hel del psykologiska och skrämmande scener som gör den väldigt intressant och spännande. Det var mer än en gång som jag hoppade till under filmens gång. Dessutom är den rätt snyggt filmad.

Kanske kunde man önska sig en lite djupare förklaring till vad det var som hände egentligen men å andra sidan spelar det inte så stor roll. När det gäller skräckfilmer och thrillers (som jag nog ändå vill klassa "Red Sands" som) är det ju inte så logiskt alla gånger…


EXTRAMATERIALET

Förutom ett kommentarspår bjuds vi på två bakomkulissernadokumentärer och ett gäng borttagna scener. De borttagna scenerna är rätt intressanta och tillför faktiskt berättelsen något. Dokumentärerna kan man dock hoppa över.

Den ena är inspelad av någon som springer runt och filmar lite här och där och har varken bra ljud eller bild. Visst man hör och ser vad de säger och gör men det är uppenbart en amatörfilm. I den andra guidar Noel G (som spelar Jorge Wardell i filmen) oss runt på inspelningsplatsen och tyvärr gör han det på ett så pinsamt fjantigt sätt att jag knappt står ut med att se honom över huvud taget.


TRE SAKER

1. Jag kollade trivian om filmen på IMDB.com och såg då följande: Based on true events. Skulle inte tro det…

2. Jag gillar specialeffekterna när kvinnans mun förvrängs. Ni kommer att förstå när ni ser filmen…

3. Eventuellt är "Red Sands" en uppföljare till "Dead Birds". Inte ens manusförfattaren verkar ha bestämt sig…


HANS-ÅKE LILJA (2009-03-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA