Perverterad och skruvad antologi

FILMEN

"Little Deaths" är en brittisk skräckantologi med tre väldigt skruvade och perverterade historier på temat "lilla döden", det vill säga orgasmen. Den första historien heter "House & Home" och handlar om ett rikt par som till synes inte verkar ha mycket gemensamt. När mannen försöker initiera lite vuxenmys i sängkammaren får han kalla handen. Men de har ett gemensamt intresse där de båda får utlopp för sina lustar. Nämligen att ragga upp hemlösa kvinnor att våldta och förnedra. Mannen har spanat in ett lämpligt offer och för att få hennes intresse iklär han sig rollen av den kristna välgöraren. En 20-pundssedel i hennes tiggarkopp räcker för att hon lite motvilligt ska nappa på erbjudandet om en middag hemma hos mannen och hans fru.

Allting går enligt planen - den hemlösa får sin middag med spetsat vin och snart kan de påbörja sina perverterade lekar, men de ska även bli varse om att den här gången har de raggat upp totalt fel offer… Utvecklingen av historien är ganska väntad och upplösningen möjligen lite för fjantig för min smak, men i det stora hela är historien välgjord och - ska det visa sig - mest normal i samlingen.

Mittenhistorien bär titeln "Mutant tool" och handlar om en skrupellös doktor som grävt fram ett gammal nazistexperiment där en superdrog framställs på ett minst sagt specifikt sätt via en annan människa. "Människan", om man nu ska kalla det för det, producerar någonting som sedan förvandlas till tabletter som doktorn skriver ut till olika patienter. En av dessa är Jennifer som börjar ta tabletterna. En oväntad bieffekt är att hon på något sätt börjar få visioner och en form av mental koppling till "producenten", och i samma stund snappar "producenten" upp vad som händer med Jennifer. Denna utveckling får oväntade konsekvenser.

Historien är extremt skruvad och jag kan inte förstå hur man ens kommer på en så sjuk idé. Jag har utelämnat vissa detaljer för att inte avslöja för mycket och dessa detaljer hör förstås till det mest sjuka i hela historien. Återigen en välgjord historia, och framför allt snyggt filmad.

Avslutningsvis har vi "Bitch", vars titel kan tolkas på flera sätt. Kanske först och främst som ett negativt tilltal till en kvinna, men även som en "hynda" i ordets verkliga betydelse. Återigen träffar vi ett par, denna gång ett yngre, vars relation inte är speciellt smidig och där det finns perversioner i bakgrunden. Claire beter sig som en "bitch" inför Pete, men på kvällarna är det Pete som drar på sig en hundmask och koppel och blir bestraffad för vad han gjort. En märklig detalj i sammanhanget är att Claire lider av en extrem hundfobi när det gäller riktiga hundar, och denna fobi ser Pete till att dra nytta av när han till slut ledsnar på hennes beteende.

Stämningen i filmen är oerhört märklig på ett positivt sätt. Det är som ett klassiskt drama om ett par som drar åt olika håll. Man skulle utan problem kunna ta utdrag ur filmen ur sitt sammanhang och ingen skulle tro något annat än att det var ett normalt drama. Men det är det så klart inte. Jag finner "Bitch" lite utdragen och långsam under vissa partier, men precis som de övriga är den både välgjord och snygg.

Sammanfattningsvis är "Little Deaths" en betydligt bättre antologi än jag hade vågat tro på, sett till hur den ser ut och hur välgjord den är. Trots skruvade inslag är det en seriöst gjord film, möjligtvis indie men knappast någon uppenbar och irriterande lågbudgethistoria. Helt klart något av det mest märkliga jag sett, och som förstås inte passar alla. Ingenting för "vanilj"-människor med andra ord.


EXTRAMATERIALET

Ingenting utöver trailers och bildspel.


TRE SAKER

1. Märklig översättning: "I was on the game for a while" eller varianter av det nämns ett par gånger under filmen och översätts konsekvent med "hålla på med sporten". Jag vet inte om "sporten" är ett svenskt uttryck för att vara prostituerad, men det är i alla fall det som åsyftas.

2. Titeln "Mutant tool" syftar givetvis på det… ja, "verktyg" som används för att tillverka drogen. En sannerligen sjuk idé.

3. De tre filmerna är skrivna och regisserade av i tur och ordning Sean Hogan, Andrew Parkinson och Simon Rumley, där Rumley är den mest erfarna med bland annat "The Living and the dead" och "Red White & Blue" på meritlistan.


ANDERS JAKOBSON (2012-10-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA