Forrest Gump i skiddress

FILMEN

"Eddie the Eagle" sägs vara baserad på verklighetens Eddie the Eagle och detta stämmer säkert, speciellt som han har ställt upp i extramaterialet där han berättar om hur han fick reda på att filmen skulle göras. Men hur mycket låter jag vara osagt. Det går säkert att googla fram men jag väljer att låta bli. Jag väljer att tro att det gick till som det gör i filmen för det är verkligen en feel-good-film där allt ordnar sig och blir som man vill.

Historien berättar om Eddie som redan som barn drömmer om att delta i OS. Det spelar dock inte så stor roll i vilken gren, det är just OS dom är viktigt. Han provar en massa grenar och fastnar till slut för backhoppning. Mycket för att det inte finns något brittiskt backhopparlag som kan konkurrera med honom. Dock måste han hoppa en viss längd för att kvalificera sig. En längd som den brittiska OS-kommittén dessutom höjt i ett försök att hindra Eddie (som de anser förlöjligar sporten) från att kvala in. Men naturligtvis klarar Eddie gränsen, åker till OS, blir lite av en clown, men samtidigt överlycklig över att få sin dröm uppfylld och dessutom sätta brittiskt rekord i backhoppning.

Det som stör mig lite är hur mycket Eddie påminner om Forrest Gump. Kanske gör han det i verkligheten och då är det ju som det ska men jag får känslan av att man vill spela lite på det och det hela ger en bitter eftersmak då detta faktiskt, till skillnad mot Forrest, är en person som finns på riktigt. Det blir lite lyteskomik över det hela och det känns inte helt bra.

Men filmen i helhet är bra och underhållande. Jag ställer mig dock frågande till hur mycket den följer vad som verkligen hände. Kanske måste jag googla det i alla fall…


EXTRAMATERIALET

Vi får se en massa om hur man gjorde filmen i fyra bakom kulisserna-filmer och vi får även höra från verklighetens Eddie the Eagle vilket är kul. Vi får även bilder vilket känns lite "varför då?". Vi har ju just sett filmen så varför skulle vi vilja se en massa stillbilder från filmen?


TRE SAKER

1. Det är lite lustigt att det är just OS Eddie vill till. Brukar väl snarare vara så att man vill dit via en speciell sport?

2. Både Taron Egerton (Eddie) och Hugh Jackman (Peary) gör bra ifrån sig.

3. Såg på IMDB nu att Eddie själv sagt att han varnats för att bara 10% av filmen håller sig till vad som egentligen hände. Ungefär som jag trodde då…


HANS-ÅKE LILJA (2016-09-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Let the games begin: Soaring with Eddie the Eagle, All or nothing: the hero’s heart, An unlikely friendship: Eddie & Peary, Attitude is altitude: Filming the Ski Jumps och Gallery.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA