Anders Jakobsons blogg - januari, 2012

oscarsnomineringarna
Postad: 2012-01-24 16:10:18

Nu har Oscarsnomineringarna presenterats, ni kan se samtliga i ett lite klumpigt utförande här.

Men här är de "tyngsta" kategorierna:

Bästa film: "The artist", "The decendants", "Extremt högt och otroligt nära", "Niceville", "Hugo Cabret", "Midnight in Paris", "Moneyball", "The Tree of Life", "War horse".

Bästa regi: Michel Hazanavicius ("The artist"), Alexander Payne ("The descendants"), Martin Scorsese ("Midnight in Paris"), Terrence Malick ("The tree of life").

Bästa manliga huvudroll: Demián Bichir ("A better life"), George Clooney ("The descendants"), Gary Oldman in ("Tinker, tailor, soldier, spy"), Brad Pitt ("Moneyball").

Bästa kvinnliga huvudroll: Glenn Close ("Albert Nobbs"), Viola Davis ("Niceville"), Rooney Mara ("The girl with the dragon tattoo"), Meryl Streep ("Järnladyn"), Michelle Williams ("My week with Marilyn").

Bästa manliga biroll: Kenneth Branagh ("My week with Marilyn"), Jonah Hill ("Moneyball"), Nick Nolte ("Warrior"), Christopher Plummer ("Beginners"), Max von Sydow ("Extremt högt och otroligt nära")

Bästa kvinnliga biroll: Bérénice Bejo ("The artist"), Jessica Chastain ("Niceville"), Melissa McCarthy ("Bridesmaids"), Janet McTeer ("Albert Nobbs"), Octavia Spencer ("Niceville").

Jag hade inte tänkt kommentera nomineringarna i någon större utsträckning, men några reflektioner har jag i alla fall...

Svenskt: Max Von Sydow är nominerad. Kul! I övrigt är det lite tunt med svenska nomineringar. Både "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" och "The Girl With The Dragon Tattoo" har ju svenska kopplingar, och det andra svenska namnet man hittar bland de nominerade är Bo Persson som finns med i kategorin "Sound Mixing" för just "...Dragon Tattoo".

Skräll (1): Melissa McCarthy är nominerad för bästa kvinnliga biroll. Det hör inte till vanligheterna - känns det i alla fall som - att skådespelare från (gapigare) komedier uppmärksammas. Kul!

Skräll (2): För första året på väldigt länge är Pixar inte nominerade för bästa animerade långfilm, en statyett de tagit hem år efter år. "Bilar 2" roade inte juryn, med andra ord.

Mer tankar om Oscarsgalan och de nominerade kommer under den närmaste månaden, men just nu säger jag: Heja "The Artist"!


anders jakobson

the gary oldman appreciation blog
Postad: 2012-01-18 11:07:01



Jag har aldrig rankat Gary Oldman som någon av mina favoritskådespelare, men jag påminns gång på gång om hur fantastisk han är. Precis som Johnny Depp har han förmågan att alltid göra olika karaktärer och ge dem utpräglade identiteter och karaktärsdrag.

I mitt collage ovan har jag valt ut åtta roller i kronologisk ordning. Sid Vicious i "Sid and Nancy", Lee Harvey Osvald i "JFK", Dracula i "Dracula", Zorg i "Det femte elementet", Mason Verger i "Hannibal", Sirius Black i "Harry Potter"-serien, Jim Gordon i "Batman"-serien och Smiley i "Tinker, Tailor, Soldier, Spy".

Utifrån detta urval kan man notera att Oldman gått från väldigt excentriska och explosiva karaktärer till lågmälda sådana. Smiley är ju närmast medvetslös i jämförelse med Sid Vicious... Man kan även notera att Oldman aldrig varit främmande för att spöka ut sig (Dracula, Zorg, Verger) om rollen krävt det.

Oldman är en fascinerande skådespelare som jag verkligen hoppas kommer att leverera spännande karaktärer under många år till.


anders jakobson

scott matrix
Postad: 2012-01-12 14:25:10

Jag har sagt det förr och säger det igen: jag älskar mash-ups när de är roliga och välgjorda. Jag beundrar människorna som ägnar timmar åt att få till saker bara för att de fått en knäpp idé.

Här korsas ljudet från "Scott Pilgrim vs The World"-trailern med bilder från "The Matrix" och resultatet är hur kul som helst. Nu förutsätter det kanske att man sett båda filmerna, men för mig var detta lysande underhållning en synnerligen regnig och tråkig dag.



anders jakobson

little steven goes to norway
Postad: 2012-01-04 13:12:20

Little Steven gjorde ju en av de bärande rollerna i "Sopranos" och följer upp det hela med ännu en maffiakaraktär, men denna gång som huvudperson i "Lilyhammer" där Steven spelar en New York-boss som flyr till Lillehammer i Norge.

Smått bisarrt upplägg, måste jag säga. Trailern nedan är till en kommande original-tv-serie av Netflix, vilket är intressant på sitt sätt. Det är lite som om Discshop eller CDON skulle göra en egen tv-serie helt plötsligt.

Jag vet inte om jag kommer att se serien, men trailern är ganska rolig.



anders jakobson

Årssammanfattning av 2011
Postad: 2012-01-01 09:34:34

I vanlig ordning har jag hållit koll på allt jag sett under året. Det är något jag roat mig med under de senaste åren, och även om det blev panik vid ett tillfälle under 2011 då jag av misstag råkade radera det "draft"-mail som fungerat som anteckningsblock så har jag fått ihop en lista som faktiskt chockar mig själv.

I fjol blev det 372 titlar på listan (och med "titel" menar jag långfilm, dokumentär, musik-dvd eller komplett tv-säsong), vilket var fjorton i från min toppnotering 2008 då jag hade 386.

2011 krossade jag det gamla rekordet och slutade på exakt femtio titlar mer - 436! Helt vansinnigt! Jag kan redan nu säga att rekordet inte kommer att slås under 2012...

Precis som i fjol har jag valt ut 25 filmer av de jag recenserade som jag anser vara "bäst". De är sorterade i bokstavsordning för någon mer specifik rangordning än så här orkar jag inte med. Så här är...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY UNDER 2011

Against the current (Drama)
Roadtrip längs med Hudsonfloden
- En annorlunda roadtrip bjuder denna film på, och en oväntad och gripande vändning. Bra dialog och fint skådespeleri när två vänner och en främling reser tillsammans mot New York.

Black Swan (Thriller)
Släpp loss din inre Svarta svan!
- Sällan har balett varit så magnetiskt spännande som i "Black Swan", men samtidigt är filmen molande obehaglig mest hela tiden när en balettdansös upplever konstigheter. Ruskiga body horror-inslag...

Bridesmaids (Komedi)
En tjejfilm som är behagligt otjejig
- Det var inte "en manlig 'Baksmällan'" som pressen ville få det till. I stället var det en film som skildrade tjejer som de faktiskt är utan Hollywoods förskönande filter. Och roligt blev det, oavsett om man är tjej eller inte.

Dinner for Schmucks (Komedi)
Fransk fars the American way
- En affärsman, en idiot och en middag. Och en miljard andra äventyr längs med vägen. USA dammade av en fransk fars och fick till det riktigt bra och riktigt roligt. Fantastisk scenografi med uppstoppade möss!

Dumma mej (Animerad)
Kanonbra debutfilm som utmanar Pixar
- Helt plötsligt fick Pixar en utmanare när Illumination Entertainment debuterade med en film om en skurkaktig typ och hans gula underhuggare. Superkul. Bolaget släppte även fullt godkända "Hopp" under året.

The Eagle (Äventyr)
På jakt efter den örn som försvunnit
- En romare på jakt efter en försvunnen guldörn i hopp om att rentvå sin faders namn. Och allting utspelar sig i Skottland. En annorlunda svärd-och-sandal-film som stack ut bland de andra under 2011.

Exit Through the Gift Shop (Dokumentär)
Med hela världen som målarduk
- Det skulle bli en dokumentär om den fascinerande konstnären Banksy, men Banksy vände kameran åt andra hållet och fångade historien om en oorganiserad filmare som blev konstnär i stället.

The Fighter (Drama)
Familjen före allt
- Ett riktigt familjedrama som rymmer både boxning, heroin, svek och försoning. Verklighetsbaserat och med strålande skådespelarprestationer från prisvinnande Christian Bale och Melissa Leo.

Gränsen (Krig)
Sveriges maffigaste krigsfilm
- En svensk andravärldskrigsfilm som var totalt påhittad och osannolik, men samtidigt var det bästa inom genren Sverige fått fram hittills. En välgjord och otroligt spännande krigsfilm. På svenska.

I rymden finns inga känslor (Komedi)
En originell svensk pärla
- Med ett originellt och roligt angreppssätt på ett ganska allvarligt ämne (Aspbergers) lyckades denna film charma in sig totalt hos mig, och även hos de som väljer ut Sveriges Oscarskandidat. Mer än en kandidat blev den dock inte.

The King's Speech (Drama)
T-t-t-t-t-t-t-t-t-t-t-talet som gjorde intryck
- Och apropå Oscars så blev det utskåpning när "The King's Speech" tog hem ungefär alla tunga priser. Verklighetsbaserad, välgjord och både rolig och dramatisk. En värdig vinnare i hård konkurrens.

Machete (Action)
Stenhårt och grymt underhållande
- Hårdare än så här blev det inte 2011 när en fejktrailer blev en komplett långfilm. Brutalt och hårt och samtidigt underhållande med Danny Trejo som den skoningslösa actionhjälten. Fler filmer, tack!

Monsters (Science fiction)
En film som garanterat går till historien
- Filmens story kommer inte att hålla för evigt men omständigheterna bakom produktionen går till historien. Minst tänkbara filmcrew och en obegripligt talangfull och påhittig filmare. Mångmiljonsresultat på ingen budget.

Scott Pilgrim vs The World (Actionkomedi)
Kaotisk komedi för tv-spelsgenerationen
- Edgar Wright tog sig an indieserien "Scott Pilgrim" och gjorde en fantasi- och fartfylld film som bara han kan. Charmig och originell och ett formexperiment som lyckades oväntat väl.

Sherlock - Säsong 1 (Drama)
En modern men ändå klassisk Holmes
- En klassisk karaktär i modern tappning. De tre långfilmslånga avsnitten i den första säsongen bjöd på spänning och briljant skådespel av Benedict Cumberbatch och Martin Freeman. Säsong 2 kommer snart.

Small Town Murder Songs (Thriller)
Liten stad, kort film, men stor behållning
- Årets underdog och filmen som väldigt få hört talas om. Peter Stormare i sin första (?) internationella huvudroll som småstadspolisen med ett personligt bagage som dras in i ett mordmysterie. Långsam och udda.

The Social Network (Drama)
Snärtigt berättat om Facebooks historia
- Kombinationen Aaron Sorkin och David Fincher kunde inte misslyckas. Aldrig tidigare har dataprogrammering framstått så rafflande, och historien om Facebook - tillskruvad eller inte - var spännande värre.

Sound of Noise (Komedi)
Slagverk som terrorism
- Årets mest internationellt uppmärksammde svenska film. Fyra trumslagare använder musik som terrorism och gäckar polisen gång på gång. Minst sagt originell men kanske inte en film för alla.

Splice (Science fiction)
En modern Frankensteins monster
- Årets kanske läskigaste film om genforskarna som får fram en människohybrid de inte riktigt kan kontrollera. Otäck nästan hela tiden och ett styrkebesked från mannen bakom originella "Cube".

Stake Land (Skräck)
Välgjord indiefilm trots välbekant upplägg
- Jag kan knappt sätta ord på hur less jag är på den rådande vampyrtrenden. Den är blodfattig och tandlös, för att skämta till det. Men så kom det en indiefilm och gjorde något nytt i genren. Oväntat och bra.

The Trip (Komedi)
Imitationer, sarkasmer och mat
- Ibland behövs det inte mer än två "vänner" som strösslar sarkasmer över varandra för att det ska bli otroligt roligt. Som när Steve Coogan och Rob Brydon åkte på restaurangturné ihop och spelade sig själva.

Trolljägaren (Skräck)
Nu går det troll i norsk film
- Denna norska film uppmärksammades internationellt långt innan den kom till Sverige. Hypen var befogad för norrmännen bjöd på en "Blair Witch Project"-variant med troll i stället för häxor. Både rolig och imponerande.

True Grit (Western)
Kargt när Coenbröderna gör en remake
- De textremsehatande amerikanerna bönade om undertexter när Jeff Bridges mumlade loss som oborstad marshall i den kalla vilda västern. Coen bytte genre som vanligt och bjöd på en spännande och bra cowboythriller.

Trust (Drama)
Otroligt bra om obehagligt tema
- Ifall jag skulle rangordna filmerna i den här listan är det högst sannolikt att "Trust" skulle hamnat överst. Denna gripande skildring av en familjs sönderfall bet sig ända in i märgen på mig. Årets bästa film.

Winter's Bone (Drama)
Kärvt och obehagligt men ruskigt bra
- Det var fler filmer som kröp in i märgen, som denna Oscarsnominerade indiefilm. Ett iskallt landsbyggdsdrama om hemligheter och en oskriven social struktur. Ruskig och ruggig och otroligt intim.


anders jakobson

<< Januari 2012 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA