Basketens magiska man

FILMEN

Magic Johnson vet de flesta vet det är men alla kanske inte har hört hela hans historia. Här får vi den, åtminstone när det gäller hans karriär. Privatlivet får vi höra lite om men det är inte så värst mycket. Fokus ligger på karriären och vad han åstadkommit på basketplanen, vilket i och för sig inte är att förringa. Faktum är att det nästan i Hollywoodstil är Johnson som gång på gång räddar sitt lag. Vid ett tillfälle skadade sig Johnson och trots att hans lag ledde när det hände hamnade de snart på efterkälken. Johnson bestämde sig då för att han skulle in igen och naturligtvis vann hans lag. Med andra ord, historien om Magic Johnson är lika märklig och beundransvärd som i en Hollywoodfilm. En otrolig talang som i stort sett åstadkommit allt han bestämde sig för att göra.

Vi får också se hans kamp mot Celtics Larry Bird som är den enda enskilda spelaren som kan mäta sig med Johnson. Oftast får dock Bird se sig besegrad av Johnson, men dokumentären ger i alla fall intrycket av att de två haft en lång och seg kamp om vem som skulle föra sitt lag till vinst. Tyvärr känns dokumentären dessutom väldigt tillrättalagd vilket gör att den många gånger känns alldeles för tillrättalagd.

Johnson spelade stora delar av sin karriär i Los Angeles Lakers och det är dem vi får följa i dokumentären "NBA Champions 2008 – 2009", Johnson är inte längre med men det går väldigt bra för dem ändå. Under nästan tre och en halv timme får vi följa laget under säsongen och se hur de når fram till mästartiteln. Den stora stjärnan nu är Kobe Bryant och han bär sitt ledarskap med högt huvud, precis som Johnson gjort.

När de gäller Johnson-dokumentären kan nog vem som helst se den med behållning även om det ibland känns lite som om det räcker med basket nu, men emellanåt blir det riktigt intressant. Dokumentären om The Lakers måste man dock vara en riktigt fan för att uppskatta för här är det mycket basket, ibland sjukt mycket basket.

Personligen är jag inte så förtjust i basket så Lakers-dokumentären kommer jag inte att se om, men dokumentären om Johnson kan man nog tänka sig att plocka fram någon gång emellanåt. Dock inte inom en överskådlig framtid.


EXTRAMATERIALET

Lakers DVD:n bjuder på en hel del intervjuer och klipp som inte fick plats i den slutgiltiga dokumentären. Och om det gäller att vara ett stort fan av basket för att uppskatta själva dokumentären krävs det att du är ett näst intill die hard-fan för att uppskatta extramaterialet.


TRE SAKER

1. Earvin Johnson är Magics fulla namn.

2. I början av sin karriär hade Johnson nummer 33 på tröjan. Detta ändrades sedan till 32.

3. Det råder inget tvivel om att det är Kobe Bryant som tagit över ledarskapet från Magic.


HANS-ÅKE LILJA (2010-02-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin sport
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Sport
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: TMC
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Genre: Sport
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: TMC
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Kobe Bryant Slideshow, Pau Gasol Slideshow, All-Access: Boston Celtics at Los Angeles Lakers, All-Access: Cleveland Cavaliers at Los Angeles Lakers, Lakers Roundtable, 4th Quarter of Game 7 Vs. Houston, 4th Quarter of Game 6 Vs. Denver, Timeout: Trevor Ariza, Spotlight: Derek Fisher och Kobe 81
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA