En mördares hemska födelse

FILMEN

Har du någonsin undrar hur Leatherface i "Motorsågsmassakern" blev just som han blev? Om så är fallet kan du sluta. Filmen "Leatherface" berättar nämligen om hur Leatherface, eller Jedidiah "Jed" Sawyer som ung hamnar på mentalsjukhus efter att polisen hämtat honom hos hans dysfunktionella familj. Där får han ett nytt namn, Jackson, med förhoppningen att han ska glömma sitt förflutna. Men som man brukar säga, blod är tjockare än vatten och hans familj tänker inte låta honom ruttna bort på ett mentalsjukhus. De vill att han ska få leva ut sin fulla potential.

Jag blev faktiskt lite förvånad att man lyckas sy ihop historien så bra som man faktiskt gör. Den fungerar och leder fram till en förklaring till hur Leatherface blir som han blir. Och man köper den. Filmen slutar på ett sätt som jag kan se leda in i "Motorsågsmassakern" vilket är precis vad jag hoppades på att den skulle göra.

Tobe Hooper står listad som producent men hur stor inblandning han faktiskt har i filmen ska jag låta vara osagt. Han är ju Leatherface:s fader i och med att han skapade "Motorsågsmassakern" så han kommer alltid vara förknippad mer filmserien och karaktären, men som sagt, om han varit aktiv här eller om producentkrediteringen bara är ett tack för att han skapat figuren låter jag vara osagt. Hooper dog ungefär en månad innan filmens premiär.

Gillar man "Motorsågsmassakern" och är lite nyfiken på hur allt blev som det blev i den filmen ska man definitivt se "Leatherface". Han man ingen aning om vem Leatherface är eller vad "Motorsågsmassakern" är för film är det ännu större anledning till att se denna... och sen fortsätta med de andra filmerna.


EXTRAMATERIALET

Vi får en ny inledning, ett nytt slut och lite borttagna scener. De nya scenerna fungerar men jag håller nog ändå med skaparna av filmen att de som faktiskt kom med i filmen är bäst. Vi får även en kort making of-film som man kan både ha och vara utan.


TRE SAKER

1. Filmens body count landar på 22.

2. Som Jeds mamma ser vi Lili Taylor som flera säkert känner igen från "American Crime".

3. Som polisen som sätter Jed på mentalsjukhus ser vi Stephen Dorff.


HANS-ÅKE LILJA (2018-02-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA