Kriminalgåtor för barn i lummig miljö

FILMEN

Var Astrid Lindgrens historier om Kalle Blomkvist de första deckarna för barn? Tja, vem vet, men genren är ju välbekant och görs än i dag i olika varianter. Den svenska animerade filmen "Gordon & Paddy" kan beskrivas som en liten barndeckare.

Paddan Gordon är kommissarie och skogens väktare. Han är kanske lite till åren kommen men en respekterad figur bland skogens djur. Det är möjligen inte något högtryck på polishuset utan Gordon kan sova sig genom dagarna med regelbundna avbrott för kakfikande.

Men så kommer ekorren Valdemar in och meddelar att någon stulit alla hans nötter. Stor skandal! Gordon börjar spana och ser en liten mus krypa iväg med en nöt och stoppar henne. Med musen är inte den stora nöttjuven, hon är bara väldigt hungrig, och när Gordon förhör henne blir han varse om att hon saknar både namn, ålder, boende och yrke. Stackars en! Han döper henne till Paddy och låter henne bo i polishuset, och med ett väldigt välutvecklat luktsinne tycker Gordon att Paddy har kvaliteter för att bli hans assistent.

Tillsammans löser de fallet, men Gordon ser en chans att kliva av sitt uppdrag nu när han fixat en så bra assistent och med lite utbildning tar Paddy över hans jobb och får stå på egna ben. Då kommer det ett riktigt knivigt fall som blir en rejäl utmaning för den nya polischefen.

Det är verkligen en snäll och trevlig barnfilm vi har att göra med här. Stellan Skarsgård och Melinda Kinnaman gör rösterna till huvudpersonerna och gör det med fin mysfaktor. Även miljöerna i filmen är lummigt mysiga och gröna - förutom i inledningen då det är kall vinter. Det är snyggt och fint gjort.

Jag är dock inte riktigt rätt målgrupp för filmen. Trots att den är en dryg timme lång känns det lite trevande och segt ibland och ganska sladdrigt bland röstskådespeleriet i birollerna. Men i rätt sammanhang tror jag att "Gordon & Paddy" fungerar riktigt fint.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är fritt baserad på tre böcker av Ulf Nilsson och Gitte Spees: "Det första fallet", "Det sista fallet", och "Ett fall i alla fall".

2. Jag måste säga att Gordon och Paddy är två bra, internationellt gångbara karaktärsnamn. Bara att hoppas på att filmen får spridning utanför Sveriges gränser.

3. Felix Herngren är dessvärre ingen vidare röstskådespelare. Här gör han rösten till ekorren Valdemar. Tur att han är betydligt mer talangfull inom andra skrån.


ANDERS JAKOBSON (2018-04-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: TriArt
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
THRILLERNA