Gradvis roligare och bättre

FILMEN

Nu när "Hey Baberiba":s saga är all kommer det påpassligt en box med alla fyra säsongerna. Det är samma släpp som finns individuellt, bara ihopsamlade i en stadig box.

Den första säsongen skiljer sig lite från de andra då det är ett urval av säsongen och inte den kompletta som presenteras på DVD:n. I stället för avsnittsvis kan man se sketcherna under rubrikerna "De kända människorna", "De viktiga människorna", "De vanliga människorna", "Jakobsberg - en förort", "Politiken" och "Familjen". Rubrikerna förklarar sig själva, här finns kändisimitationerna för sig, bland annat en rolig parodi på Martin Stenmarck som var het året då säsongen spelades in på grund av Schlagerfestivalvinsten med "Las Vegas", och så lite annat gott och blandat. Jag gillar den här kontorspolisen som dyker upp i lite olika skepnader, men i övrigt är det lite ojämt.

Invandrarsåpan "Jakobsberg - En förort" är ett riktigt bottennapp, en parodi på Peter Birros tv-serier som inte funkar alls. Urtråkig.

Däremot är "Familjen", "Hey Baberibas" långkörare om kungafamiljen i mer eller mindre vanliga situationer även så här tidigt i serien en fullträff. Mycket kul.

Till säsong 2 har man börjat få mer kläm på formen, skalat bort pinsamma inslag som "Jakobsberg" och koncentrerat sig mer på vissa återkommande skämt - dock med variationer - och mer säkra kort. En återkommande grej är "Tänk om..." som sätter en känd person i en helt annorlunda situation, t.ex Lill-Babs som sopgubbe. Det är ganska kul. I detta kan man också räkna in en parodi på den här "Tänk om man kunde hälsa på sig själv i framtiden"-reklamen som gick för några år sedan, med twisten att personen man hälsar på är en a-lagare...

Att säsong 2 har ett par år på nacken (visades hösten 2005) märks tydligt i vissa av tv-parodierna. Vem kommer till exempel ihåg det kortlivade programmet "Under cover" idag? Annars är det en rad roliga parodier av bland annat "Filmkrönikan" och "Riket".

"Familjen" är givetvis kvar och i det stora hela är säsong 2 ett steg framåt från säsong 1 men med vissa ojämnare inslag.

Säsong 3 och säsong 4 har jag redan recenserat här på DVDKritik.se och hänvisar till de recensionerna för mer detaljerat tyckande, men klart är att "Hey Baberiba" bara blev bättre och bättre, både innehållsmässigt och inte minst visuellt. Det är bara att jämföra imitationen av Alexander Bard som inleder säsong 1 till... ja, vad som helst i säsong 4.

Med andra ord slutade de med flaggan i topp, så boxen får sammanfattas som lite ojämn, men med gradvis ökande kvalitet.


EXTRAMATERIALET

Det finns extramaterial i alla säsongsboxarna. I den första handlar det om ett kommentarspår till hela filmen samt ett litet bloopersklipp och och en kort bakomfilm. Bakomfilmen består av material av hemmavideokvalitet med kommentarspår av de tre skådespelarna. Dock inte så värst spännande.

Det finns även introduktioner till alla avsnitt på DVD:n.

I säsong 2 har man möjligheten att se alla avsnitt av "Familjen" i ett svep och det är ingen dum feature. Lite drygt en timme tar det att spana på alltihop.

Det finns även en bakomfilm - med kommentarspår om så vill - av betydligt mer spännande karaktär än den till säsong 1 samt lite bloopers.

Även säsong 3 och säsong 4 har givetvis extramaterial som ni kan läsa mer om i de separata recensionerna.


TRE SAKER

1. I första säsongen finns en rolig sketch där David Hellenius imiterar Martin Stenmarck, naken. I slutet av sketchen står han i ett varuhus och pratar in i kameran då den riktiga Stenmarck dyker upp i bakgrunden och börjar prata med David. Jag vet att denna vändning uppstod av en slump och funderar på om det är genuint eller om det är en omtagning för att få det lite mer kontrollerat. Är det genuint så är David riktigt bra på att hålla masken och stanna i rollen.

2. En av Christine Meltzers roligaste imitationer är som Emma Andersson med det otroligt stela och innantillläsande tonfallet.

3. En sketch i säsong 2 handlar om historiska misstag. Den börjar med Gustav III som väljer att gå på balen han blev skjuten på och avslutas med att David och Peter Magnusson - som sig själva - skriver kontrakt med TV4 för att leda "Stadskampen"... Självinsikt?


ANDERS JAKOBSON (2008-01-12)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin humor
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Humor, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 7
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Stereo
Bild: 4:3 1.33:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Bloopers, Bakomfilmer, Kungens karameller, Året med Hey Baberiba, Bortklippta scener med mera.
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA