Bara ett halvt äventyr

FILMEN

I filmens värld har "10 månar" gått sedan "Arthur och Minimojerna", men i min värld har två och ett halvt år och kanske runt 600 filmer gått sedan jag senast sögs in i Luc Bessons minatyrvärld. Dessvärre har jag glömt mycket sedan dess, så det blir nästan som att starta om på nytt (men bara nästan) när äventyr nummer 2 för Arthur (Freddie Highmore) drar igång.

Arthur är eld och lågor för äntligen ska han med månstrålens hjälp fara ned genom teleskopet och träffa sina Minimojer igen, och speciellt prinsessan Selenia. Han kan knappt bärga sig. Sommaren har gått åt att lära sig mer om naturen och bli ett med den med hjälp av Bogo Matassalai-stammen som bor i skogen runt Arthurs mormor och morfars hus.

(Har man ingen kunskap om den första filmen måste ovanstående beskrivning framstå som det sjukaste någonsin...)

Lagom till allt detta beslutar sig Arthurs far för att det är dags att åka hem och Arthur kan inte göra någonting. Inte ens ett meddelande på ett riskorn, vilket får honom att tro att Minimojerna är i fara, hjälper till. Men Arthur lyckas rymma och kommer ned till minatyrvärlden, bara för att snabbt komma underfund med att Minimojerna inte alls är i fara. Vem är det då som behöver hans hjälp?

Har man sett den första filmen minns man titelns "Maltazard" som skurken i den, och när den kompletta originaltiteln är "Arthur och Maltazards hämnd" är det kanske inte så svårt att lista ut vem som lurat ned Arthur på falska premisser. Inte så hemligt direkt.

Jag ser filmen och kollar på räkneverket och tycker att det tar väldigt lång tid för filmen att komma igång. Det tar en halvtimme innan Arthur kommer till miniatyrvärlden och när en kvart återstår drar Maltazard värsta James Bond-skurk-förklaringen till vad som pågår och ännu har äventyret inte riktigt startat. Det visar sig att detta bara är halva storyn, resten kommer i nästa film och jag tycker det känns lite snopet. På omslaget finns Nyhetsmorgoncitatet "...äventyret tar rejäl fart"... Gör det? Det tycker inte jag.

Precis som i den första filmen kan jag inte låta bli att hela tiden tänka på både Pixarfavoriten "Ett småkryps liv" och Luc Bessons klassiker "Det femte elementet" när jag ser filmen. Den här gången blir det extra tydligt när Arthur först hamnar i en stad med ett myller av figurer. Här har animatörerna gått loss med hela färgpaletten och grävt djupt in i fantasin för att skapa miljöerna.

Men storymässigt är filmen lite fattigare än sin föregångare och i och med att äventyret bara är halvt blir det inte så himla spännande. Upplösningen kommer väl om ett år kanske, och lagom till dess lär jag ha glömt det mesta av den här filmen.


EXTRAMATERIALET

Här finns lite trailers och så en riktigt trevlig, men kort "making of" som visserligen är lite av en blandning av "åh, det är så kul att vara tillbaka" och rent tekniskt jox. Men jag gillar det, speciellt den andra hälften där Luc Besson regisserar skådespelare inför animeringarna. Intressant.


TRE SAKER

1. Undrar varför den svenska titeln saknar originalets "...hämnd"? Det kan ju inte vara att avslöja för mycket i och med att just "Maltazard" i titeln säger allt.

2. En av de verkliga skådespelarna har bytts ut, men desto större bortfall är det bland röstskådespelarna där tunga namn som Madonna, Robert DeNiro och Harvey Keitel bytts ut. Maltazard, vars röst i den första filmen gjordes av David Bowie, har nu ersatts av Lou Reed, vilket är väldigt coolt.

3. Filmen har även svenskt tal där rösterna görs bland annat av Marie Serneholt, Sebastian Karlsson, Kristian Luuk, Petter och Reuben Sallmander.


ANDERS JAKOBSON (2010-03-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA