Svag 90-talsskräckis med mördarträd

FILMEN

Snark... Här har vi ytterligare en bortglömd 90-talsskräckis som kunde förblivit bortglömd. En svag och ganska dåligt gjord film vars enda ljuspunkt är rätt bra make-up och lustiga mördarträd.

I inledningen av filmen får vi i textversion veta lite om druider som offrar till träd och sedan se en liten inledning där en okänd, behuvad människa offrar ett spädbarn till ett träd och menar att "cirkeln är sluten, inled en ny"... Raskt går vi vidare till paret Phil (Dwier Brown) och Kate (Carey Lowell) som flyttar till Los Angeles från Chicago på grund av jobbuppdrag. Ännu raskare passerar nio månaders graviditet där Kate annonserar att hon är gravid och sedan klämmer ur sig sonen Jake. Att ta hand om ett spädbarn blir efter två veckor tydligen för jobbigt och paret börjar leta efter en barnskötare som kan hjälpa dem. Omständigheter gör att deras andraval Camilla (Jenny Seagrove) blir kvinnan som flyttar in hos dem och hjälper till med Jake. Kan Camilla vara den behuvade människan från inledningen? Skiter en björn i skogen?

Camilla sköter sitt jobb fint, men så småningom börjar framför allt Phil ana att något är skumt. Han får varningar från andra familjer som tror att kvinnan som rövade bort deras barn är samma som Phil nu anställt och till slut blir det en kamp mot tiden då Camilla måste offra barnet innan dess spädbarnsblodceller bytts ut.

Ett litet mischmasch av andra skräckupplägg blandas alltså och resultatet blir inte speciellt upphetsande. Filmen känns snabbt ihopkastad och flera scener har snabba jumpcuts så där så det känns som om filmen censurerats brutalt. Det enda kända ansikte jag verkligen kan placera är Miguel Ferrer som spelar Phils nya chef men som i övrigt inte har så mycket med handlingen att göra.

Det enda positiva är som jag nämnde i början av recensionen är make-up:en när Camilla förvandlas till någon sorts trädmänniska och ett par splattriga scener där trädgrenar har ihjäl diverse folk. Dessa scener är faktiskt roliga, men jag tror inte riktigt att det var poängen. En skräpfilm att snabbt glömma bort.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Den svenska titeln "Djävulens barnvakt" är ett typexempel på en "häftig" titel någon människa satte på filmen på 90-talet. Den har givetvis ingenting med filmen att göra. Barnet är inte djävulen, djävulen är inte inblandad över huvud taget och en barnskötare är ingen barnvakt om man ska vara riktigt krass.

2. Regissören William Friedkin har även regisserat klassiker som "French Connection" och "Exorcisten". Det här skräpet måste han regisserat under tunga droger.

3. Filmen bygger på en roman av Dan Greenburg som skrivit dubbelt så många barnböcker som vuxenditon. Tyvärr känner jag inte igen en enda titel, ej heller från de få filmatiseringar som gjorts.


ANDERS JAKOBSON (2012-06-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA