Gråtmilt om att aldrig ge upp drömmarna

FILMEN

Denna "based on a true story"-film berättar historien om Bethany Hamilton (AnnaSophia Robb), en ung surftalang på Hawaii med hela livet framför sig, som fick livet totalt förändrat i ett nafs. Ja, ursäkta ordvitsen, men omslaget avslöjar ganska tydligt vad som ingår i den här filmen.

Som dotter till ett surfpar (Helen Hunt och Dennis Quaid) och med två äldre bröder fick Bethany tidigt en tävlingsinstinkt och med "saltvatten i blodet" gick hon i föräldrarnas fotspår och blev surfare. När hon ligger i träning för regionsmästerskapen händer det ofattbara. En haj attackerar henne och tar en rejäl tugga av brädan och slukar Bethanys högerarm av bara farten.

Livet tar minst sagt en vändning när Bethany - och även vi tittare - inser vilken enorm börda det är att sakna en arm, men hon gillar läget och har bara ett fokus: att komma upp på surfbrädan igen och delta i regionsmästerskapen.

Det här är en väldigt gråtmild film som trots det och sina religiösa undertoner aldrig blir sliskig. Den balanserar på gränsen och man vet ju så klart som tittare redan från början att det aldrig skulle gjorts en film om inte Bethany lyckades med sina mål. Ändå griper filmen tag i mig och jag följer med stort intresse historiens utveckling. Filmen är ganska ungdomsbetonad, men med ett stabilt skådespel av Hunt och Quaid blir det ändå någon form av vuxen tyngd i historien som balans.

AnnaSophia Robb gör även hon en fin insats i huvudrollen och spelar enarmad på ett övertygande sätt. Självklart har armen suddats bort digitalt på ett helt osynligt vis, men det kräver även att man helt och hållet slutar använda sina fullt fungerande arm när man ska spela enarmad och det gör hon väldigt bra.

Jag gillar filmen. Feel good och med en positiv aura där man fortfarande kan uppfylla sina drömmar även om förutsättningarna är dåliga. Om att aldrig ge upp helt enkelt.


EXTRAMATERIALET

Genom allt extramaterial sitter jag och väntar på en teknisk genomgång av hur armen suddades bort, men får bittert konstatera att det inte bjuds på någon sådan. Ämnet berörs i den tolv minuter korta men ändå totalt heltäckande bakomfilmen, men mer än så blir det inte.

Glädjande nog är den verkliga Bethany Hamilton med rätt mycket bland extramaterialet och hon och hennes familj har varit delvis delaktiga i slutresultatet, bland annat främst genom att propsa på en seriös och korrekt bild av surfningen, något Hollywood alltid misslyckats med - enligt dem. Vi får även se lite om hur AnnaSophia Robb förberedde sig för rollen.

Några bortklippta scener rundar sedan av det fullt godkända extramaterialet.


TRE SAKER

1. Surfingscenerna är bra och snyggt filmade. Den verkliga Bethany Hamilton gjorde stuntsurfningen till sin egen karaktär. Dock är det väldigt svårt att få kläm på hur man egentligen bär sig åt för att surfa, men det är en annan fråga.

2. Den djupt kristna Hamiltonfamiljen emotsatte sig en önskan från filmskaparna att tona ned några mer religiösa bitar för att nå ut till en bredare publik. Hamiltonfamiljen vann den kampen.

3. "American Idol"-vinnaren (2005) Carrie Underwood gör sin första filmroll här och spelar Sarah som alltid har olika hjälpprojekt igång som Bethany är med i, bland annat en resa till Phuket för att ta hand om tsunamiförödelsen.


ANDERS JAKOBSON (2012-07-10)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Disney
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Becoming Bethany, Surfing For The Secret: Inside The Action, The Making Of Soul Surfing, Deleted Scenes
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA