Världens första familjeproblem

FILMEN

"Croodarna" är en familjefilm. Vi känner igen historien, vi har sett den förr, ni känner igen den. Det är historien om den överbeskyddande pappan, den rebelliska dottern och killen hon förälskat sig i, skillnaden är att den nu drabbar världens första familj.

Croodarna har alltid bott i en grotta. De har bara vistats ute under vissa omständigheter och då i så korta perioder som möjligt. Det är bäst så tycker pappa Grug, det är säkert. Dottern Eep håller naturligtvis inte med. Hon tycker att de kan vara ute mycket mer och tycker bara att pappan är larvig. En natt smiter hon ut och stöter då på Guy som är mer världsvan än vad Croodarna är, milt sagt. Han visar bland annat Eep elden och hur han kan kontrollera den. När så ett jordskalv skakar dalen där Croodarna bor och hela deras grotta jämnas med marken finns det inget annat att göra än att lita på Guy (vilket är allt annat än lätt för pappa Grug) och låta honom föra dem till en annan plats, en plats väldigt olik vad de är vana vid.

"Croodarna" är en rolig film. Kanske kunde man skippa Grugs svärmor som mest blir överdriven och jobbig men annars gillar jag karaktärerna. Mycket av det som händer känner man igen sig i trots att de lagt på ett stenåldersfilter. Som till exempel hur svårt det är att få alla att le när man ska ta ett familjefoto. Vad det gäller animering, story och karaktärernas röster finns det inget att klaga på. Vi hör bland annat Nicolas Cage (Grug), Emma Stone (Eep), Ryan Reynolds (Guy) och Catherine Keener (Ugga) och de får alla sina röster att passa karaktären och dess drag.

Under allt detta ligger som sagt en story vi hört och sett tidigare, men även om vi gjort det och förstår att Eep och Guy kommer att få varandra, att pappa Grug kommer göra bort sig men sen återvända som hjälte och att allt slutar lyckligt så fungerar det ändå. Man köper det helt enkelt.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är en blandning av lite bakom kulisserna, lite borttagna scener, lite info om karaktärerna och hur man ritar dem och jag ska villigt erkänna att jag inte fastnade för allt, men det finns lite som är intressant att se. Sen kanske det kan vara kul att rita något stenåldersdjur när man är på det humöret…


TRE SAKER

1. Som vanligt i filmer som denna får djuren lite för mycket förmågor. Det fungerar för vissa men blir rätt underligt med andra.

2. Roligast är apan Belt som fungerar som navigator, konversatör och bälte.

3. Nicolas Cage har en bra röst för filmer som denna.


HANS-ÅKE LILJA (2013-10-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Remmys grottdagbok, försvinna scener m.m.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA