Fortfarande väldigt bra efter 40 år

FILMEN

"Night of the Living Dead" är som jag skrivit tidigare en riktigt klassiker och den finns utgiven i diverse olika utgåvor. Den finns i en färglagd version, den finns i 3D, den finns en nyinspelning och nu finns det också en 40-års jubileumsutgåva.

Själva handlingen i filmen är det inte skillnad på när det gäller 40-års jubileumsutgåvan, den är densamma som vi sett tidigare. Det som gör den här utgåvan intressant är dels extramaterialet och dels att själva filmen fått bättre bild och ljud.

Filmen handlar, för er som inte redan vet det, om ett gäng människor som tagit sin tillflykt till ett övergivet hus när världen invaderas av zombies eller levande döda. Ett bett från en zombie räcker för att den bitne ska vara dödsdömd. Det tar inte lång tid innan personen i fråga dör för att strax efteråt återuppstå som en zombie. Dödligheten är hundraprocentig så det är lätt att förstå att de få överlevande blir panikslagna när huset omringas av fler och fler zombies.

Romeros kultfilm fyller nu alltså 40 år och det firar man med denna utgåva. Att filmen fortfarande är intressant efter så lång tid får ses som smått unikt. Visst, det finns många klassiker som är lika gamla och även äldre som fortfarande har hög popularitet men inte många av dem är från skräck- och zombiegenren. Faktum är att det inte finns många zombiefilmer som har så många år på nacken som just "Night of the Living Dead".

Visst specialeffekterna är inte i närheten av vad man kan åstadkomma idag men å andra sidan gör det inte så mycket. Det filmen gör bra är att förmedla en klaustrofobisk känsla. Man känner verkligen för de människor som sitter instängda i huset, man lider med dem. Att sen slutet är ett av de grymmaste i filmhistorien gör inte saken sämre…

Någon version av "Night of the Living Dead" bör finnas i varje respektabel filmsamling och gör det inte redan det är denna utgåva ett utmärkt val.


EXTRAMATERIALET

Den största behållningen när det gäller extramaterialet är utan tvekan den dokumentär som vi får se här. Den heter "One for the Fire: Night of the Living Dead 40th Anniversary Documentary" och är inte mindre än 85 minuter lång. Här får vi höra ifrån i stort sätt alla som var med och gjorde "Night of the Living Dead" för 40 år sedan. Alla berättar om sina erfarenheter från filmen och det är riktigt intressant att höra vad de har att säga. Dokumentären inleds dessutom med att Judith O'Dea och Russell Streiner (Barb och hennes bror Johnny) återigen besöker den kyrkogård de besöker i filmens inledning.

Den enda som inte återses i dokumentären är Duane Jones som spelar Ben i filmen. Han gick tyvärr bort redan 1988 men finns här representerad i en egen intervju, inspelad vid ett tidigare tillfälle.

Vi får också kommentarspår, en intervju med Romero från 2007, en trailer, manuset till filmen samt bilder från filmen. Med andra ord en fullmatad och väldigt värdig 40-årsutgåva.


TRE SAKER

1. Det finns också en version av "Night of the Living Dead" som heter "Night of the Living Dead Survivors Cut". Detta är en omklippt version av filmen som dessutom också fått en ny inledning.

2. Det finns också en version som heter "Benefit for the Living Dead". Detta är en förlängd version av just "Night of the Living Dead Survivors Cut".

3. Det finns redan en 30-års jubileumsutgåva och en Millenniumutgåva av filmen förutom denna 40-årsutgåva... Någon som vill slå vad om att det kommer en 50-årsutgåva om 10 år?


HANS-ÅKE LILJA (2008-05-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Weinstein Company
Tema: Zombies
Ljud: Dolby 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Commentary by George A Romero, producer/actor Karl Hardman, actress Marilyn Eastman and writer John A. Russo, Second commentary with producer Russell W. Streiner, production manager Vince Survinski, actresses Judith O’Dea and Kyra Schon and actors Bill Hinzman and Keith Wayne, One for the Fire: The Legacy of Night of the Living Dead documentary, Ben Speaks: The Last Interview With Duane Jones feature, Speak of the Dead: A Conversation With Duane Jones feature, Still gallery and Original trailer
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA