Dystert om kriminell familj i Australien

FILMEN

Minderåriga Joshua "J" Cody (James Frecheville) hamnar i en jobbig sits när hans mamma överdoserar på heroin och dör. Han har nu ingen annan i sin närhet och tvingas kontakta sin mormor Janine (Jacki Weaver) för vägledning och hjälp. J:s mamma har medvetet separerat sonen från resten av familjen då de är grovt kriminella och lever i ständig fara.

J blir snabbt och motvilligt indragen i familjens verksamhet. Morbror Darren (Luke Ford) är bara några år äldre än J och langar knark. Den hyperaktive morbror Craig (Sullivan Stapleton) och den frånvarande morbror Pope (Ben Mendelsohn) är rånare tillsammans med vännen Baz (Joel Edgerton). Pope är sökt av polisen och håller sig borta, men när han väl kommer tillbaka utbryter ett fullskaligt krig där J:s morbröder har ihjäl några poliser. De blir genast misstänkta för dådet och tas in för förhör där polisen Leckie (Guy Pearce) pressar J extra hårt då han misstänker att ynglingen är den svaga länken.

Men Leckie inser också att J kastats in i den här världen utan att egentligen höra hemma där och försöker hjälpa honom så gott det går, men Pope anar ugglor i mossen och plötsligt står J mellan familjen och polisen, mellan vad som är rätt och fel, med fara för sitt eget liv.

Den här australiska thrillern är faktiskt ganska deprimerande. Stämningen är rätt dyster och det är många inre och yttre strider hos karaktärerna. Familjemedlemmar ställs mot varandra och alla får svårt att lita på varandra. Detta understryks av en melankolisk musik som lägger ännu ett skikt av mörker över filmen.

Manusförfattaren och regissören David Michôd har skapat väldigt olika karaktärer i sin fiktiva familj där mormor Janine är något av en matriark som lever kanske nästan obehagligt nära sina söner. Vår huvudperson J är tillbakadragen och obekväm i gruppen och det gör att det är lätt som tittare att ställa sig på hans sida. Mest plats tar Ben Mendelsohn som den otäcka morbror Pope som tveklöst är skurken bland skurkarna.

I och med att filmen är australiensisk så är det för mig rätt okända ansikten i filmen, med undantag för Guy Pearce - som visserligen är engelsman, men det är snarare till filmens fördel. Ibland är det lättare att ta in en film om det inte är välbekanta skådespelare i rollerna.


EXTRAMATERIALET

En minst sagt heltäckande making of på hela 70 minuter finns med som extramaterial. Här får man veta det mesta om filmen, som låg och grodde hos David Michôd i tio år innan den blev verklighet.


TRE SAKER

1. Jacki Weaver fick en Oscarsnominering för bästa kvinnliga biroll. Filmen i sig har rekordet för flest antal nomineringar vid Australian Film Institutes filmgala, nämligen 18 stycken.

2. Tagline: "A Crime Story". Torrt och tråkigt.

3. På baksidan står det "My favorite movie of 2010 - Quentin Tarantino". Jag undrar hur många gånger Tarantino citerats på ett liknande sätt på filmomslag och hur stor sanningshalten är.


ANDERS JAKOBSON (2011-08-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Making of
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA