Inte riktigt rätt form för humorgruppen

FILMEN

Jag tycker att det alltid är lite vanskligt att överföra tv-serier till scenshower. Det är sällan det blir lika bra. "Hipp Hipp" lyckades väldigt bra genom ett smart upplägg med en stor videoskärm som gjorde det möjligt för dem att få med alla karaktärer, i princip samtidigt, trots att det bara var 2-3 skådespelare som gjorde dem.

"Kvarteret Skatan" lyckas så där. Det är i ärlighetens namn inte riktigt rätt form för dem. Ett problem är att det bara är tre ur ensemblens kvintett som är med, med en inhoppad fjärde medlem i Cecilia Frode. Det gör att vi går miste om några karaktärer och samtidigt får ett par nya. Det ser jag i och för sig inte som något större problem i helheten, men det är ändå inte riktigt en rak överföring från tv-serien.

Ett annat problem är att det blir alldeles för få ensemblescener. Det är oftast två av dem som kör ett nummer och sen kommer nästa två. I och med det tappar man lite av gruppens samspelthet och det blir nästan som vilken nummerrevy som helst.

Efter en lite svag inledning med Cecilia Frode som dansande och sjungande solflicka kommer det igång med Johan Glans och David Batras figurer Paul och Tord, arbetskollegorna som hatar varandra. Här kan man verkligen inte ta miste på Glans och Batras oerhörda kemi, något som går igen i alla deras scener föreställningen igenom. Jag vet inte hur länge de har samarbetat men det är ett välsammansvetsat par som vet hur man ger varandra understöd och vad de ska betona för att det ska bli så roligt det bara kan bli.

En annan roligt scen är en av de få ensemblescener som är med. Då är hela gänget samlat som en färgstark och tokig sånggrupp som ska kommentera året som gott. Mycket kul.

"Kvarteret Skatan - Nu i verkligheten!" är en ganska ojämn föreställning med vissa roliga nummer och andra mindre roliga. Tyvärr vill jag till och med kalla det för en liten besvikelse då kvaliteten inte är så stark som jag hade hoppats.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av fem bortklippta eller alternativa nummer, bland annat "Kvarteret Skatans konstigaste karaktärers Poker Showdown", ett annorlunda pokerparti som dock faller lite på att en kommentatorsröst låter alldeles för amatörmässig.

Det är dock roligt att se de alternativa scenerna och se hur lika varje föreställning faktiskt var. Det gäller främst föreställningens avslutande parmiddag där ett par ur publiken också medverkade.

Det finns också en väldigt kort bakomfilm som gärna hade fått vara lite längre.


TRE SAKER

1. Varje humorgrupp lyckas alltid få till en populär karaktär som jag personligen inte gillar alls. I "Kvarteret Skatans" fall är det Anna Blombergs sexuellt frustrerade "Gun" som inte är rolig någonstans. Jag tycker faktiskt så illa om karaktären att jag hoppade över den bortklippta scen med henne som fanns bland extramaterialet.

2. Förra året visades två specialprogram med "Kvartetet Skatan", ett med jultema och ett med nyårstema. De var mycket roliga och förtjänar att släppas på DVD, eller åtminstone visas i år igen.

3. Måste lovebomba Johan Glans lite, den i mitt tycke roligaste manliga komiker vi fått fram i Sverige de senaste fem åren. Han spontana naturlighet är hans stora styrka.


ANDERS JAKOBSON (2007-11-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin humor
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Humor
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 16:9
Extramaterial:
Kvarteret Skatans konstigaste karaktärers Poker Showdown, Skrivarkursen, Guns musikvideo, Torbjörn och André testar vatten, Extra parmiddag, Bakommaterial
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA