Imponerade debutfilm av svenskar i USA

FILMEN

Det här är något så udda som en svensk Hollywood-film. Filmen är skriven, regisserad och producerad av svenskar för ett svenskt filmbolag, har tre av Sveriges hetaste unga skådespelare - men utspelar sig i USA och är på engelska.

Lite upplagt för en flopp, men faktum är att Björne Larsons debutfilm är ganska lyckad. Inte perfekt, men klart bättre än vad man förväntade sig av upplägget.

Erik (Andreas Wilson) är en invandrad svensk i Hollywood som försöker skriva ett filmmanus om deprimerade människor. Han ser framför sig ett mörkt drama, men hur han än anstränger sig kommer han ingenstans. Han försörjer sig genom att fotografera mat till reklamer, och vid ett tillfälle stöter han på Lola (Lolita Davidovich), en spännande tjej som när hon får se Eriks research till sitt manus tycket att han ska göra en komedi istället.

Kort därefter våldsgästar Lola Erik och drar med honom på en roadtrip genom öknen, från Los Angeles till Las Vegas. Vad som börjar som en inspirationsresa förvandlas strax till rena expressturen till helvetet, då det snart står helt klart att Lola är i det närmaste galen.

Parallellt med detta får vi en annan roadtrip till Las Vegas. I den stora nöjesstaden är populära psykologen Dr Bangley (John Larroquette) för att introducera en ny enarmad bandit. Samtidigt bryter två av hans patienter ihop efter misslyckade självmordsförsök och Bangley vill att de ska komma till Las Vegas så att han kan behandla dem på plats. Assistenten Stevens (Greg Germann) ringer upp Omar (Fares Fares), en torped, och ber han köra patienterna dit - en uppgift som ska visa sig vara svårare än man kan tro.

Stevens får en vision av en realityshow med Dr Bangley där självmordspatienter stängs in tillsammans, och detta måste Bangley ta ställning till samtidigt som hans egen 14-åring Sunshine håller på att bryta sig loss från pappan.

Det är ett helt nät av komplicerade trådar som till slut flätas ihop. Slutet innehåller en twist som jag inte vill avslöja och även om jag inte lyssnat på Björne Larsons kommentarspår så tycker jag mig se vissa ledtrådar längs med vägen.

Det läskiga är att filmen är baserad på en oväntad roadtrip som Björne själv gjorde med ett psykfall. Om det gick lika vilt till som i filmen, kan jag inte riktigt fatta hur han orkade göra filmen i så fall.

Jag hade förväntat mig taskig skolengelska och en klasskillnad mellan de svenska och amerikanska skådespelarna, men "Kill your darlings" flyter på hur fint som helst. Svenskarna gör bra i från sig. Den tredje som jag inte nämnt är Alexander Skarsgård som spelar en transvestit.

Filmen listas som "komedi/drama", men jag skulle kalla den en dramathriller med vissa, få, komiska inslag. Komiken kunde ha vriditis till lite extra för att lätta upp filmen lite, men för att vara en debutfilm är jag mycket imponerad och stolt över de svenska skådespelarnas insats i vad som kan vara deras första Hollywoodfilm.


EXTRAMATERIALET

I en halvtimmesdokumentär får vi stiga in bakom kulisserna på "Kill your darlings", och tyvärr - måste jag säga på en gång - är det någon galning, likt de i filmen, som satt ihop dokumentären. Här hoppas det mellan olika kameravinklar, videoeffekter, ljudeffekter så man blir nästan vansinnig. Varför krångla till det så jävligt?

En hyfsat spännande dokumentär blev därför helt förstörd för att någon idiot precis har lärt sig redigera film.

Det finns en rad borttagna scener och de flesta av dem, tillsammans med en alternativ början och ett alternativt slut hade givit en helt annan ton till filmen. Eftersom jag inte vill förstöra något för eventuella tittare, så nöjer jag mig med att säga att dessa scener hade ökat på thrillerbiten av filmen ytterligare och mörkat ner den avsevärt.

Det finns ett statement från Björne Larson där han berättar lite av den sanna bakgrundshistorien till filmen, och vill man höra mer av den antar jag att man knäpper på kommentarspåret.

Utöver det biografier och en trailer.


TRE SAKER

1. Det är kul att de haft så pass stor budget att de lyckats anlita bra amerikanska skådespelare. Samspelet mellan John Larroquette och Greg Germann är riktigt bra. Du kanske inte känner igen namnen, men du har garanterat sett dem. Germann är den där halvperverse chefen i "Ally McBeal" och Larroquette är för mig odödlig efter rollen som galningen i Bruce Willis-filmen "Blind date".

2. Man får lära sig en hel del om hur man fotograferar mat i filmen, till exempel att utspätt te ser ut som Coca Cola och att man använder potatismos för att skapa glass...!

3. Björne Larson har idag blott två filmer på sitt samvete: "Kill your darlings" och kortfilmen "Att döda ett barn". Förutom att båda titlarna innehåller ordet "döda" så innehåller båda filmerna medlemmar ur familjen Skarsgård. Jag ser en trend!


ANDERS JAKOBSON (2007-01-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Documentary: Making of Kill Your Darlings, Commentary track, Deleted scenes, Alternative beginning, Alternative ending, Directors statement, Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA