Ett av filmhistoriens mest oväntade slut

FILMEN

När Edward Malus kontaktas av sin tidigare flickvän Willow kan han, trots att hon tidigare lämnat honom utan förklaring, inte låta bli att hjälpa henne. I det brev hon skickat skriver hon att hennes dotter är försvunnen, att ingen på den avlägsna ön hon bor på tar henne på allvar och att han är den enda som kan hjälpa henne.

Naturligtvis gör han som hon ber även om han fortfarande är bitter över hur deras förhållande slutade. Han beger sig till ön och väl där märker han att folket som bor där inte är helt som vi andra…

Deras sätt att leva påminner en hel del om hur Amishfolket lever fast ändå inte. Alla är otroligt ovilliga att hjälpa honom och han behandlas som en inkräktare av alla utom Willow.

Edward är dock en väldigt envis och målmedveten man och han fortsätter därför sina undersökningar och kommer rätt snart fram till att Willows dotter Rowan, som för övrigt även är hans dotter om någon mot förmodan inte redan gissat det, ska offras till gudarna i utbyte mot en bra skörd det kommande året. Nu är det upp till Edward att hitta henne innan de tänder bålet hon ska brännas på…

Nicolas Cage är som vanligt en fröjd att se när han på ett suveränt sätt porträtterar den frustrerade Edward. Även Kate Beahan gör bra ifrån sig som Willow och det finns i stort inget att klaga på när det gäller skådespelarinsatserna. Det enda som jag inte är helt nöjd med är att öborna blir lite väl underliga emellanåt…

Utan att avslöja för mycket kan jag också säga att jag blev totalt överraskad över hur "Wicker Man" slutade. Både när det avslöjades varför öborna var så konstiga som de är och själva upplösningen av filmen är suveränt gjort. Jag kom på mig själv med att gå från liggandes till att sitta käpprätt upp i soffan, ett väldigt bra betyg.

På DVD:n finns det två versioner av filmen. Dels den som gick på bio och dels en Directors Cut. Dessa två är rätt lika men skiljer sig åt på några punkter. Den som visades på bio har en liten epilog som känns rätt viktig för handlingen i stort medan den andra versionen har en längre och grymmare slutscen. Ska ni bara se en version rekommenderar jag Directors Cut-versionen.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en trailer för filmen.


TRE SAKER

1. "Wicker Man är en remake av en film som gjordes redan 1973. Då spelade Britt Ekland rollen som Willow.

2. Vid två tillfällen ger sig Cage fysiskt på två kvinnor i filmen. Dessa påhopp är så oväntade att jag riktigt hoppade till och undrade vad det var jag såg. Bra upplagt av regissören Neil LaBute.

3. Det finns en scen i filmen som innefattar två knän, en stor påk och en massa smärta som nog är bland det värsta jag sett sen Kathy Bates krossar James Caans vrister i "Lida".


HANS-ÅKE LILJA (2007-07-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA