Dramathriller med halvbisarr stämning

FILMEN

Efter att hans mor avlidit i sjuksängen går Charlie ut och sätter sig i korridoren. Där har han en sista konversation med henne innan hon far vidare. Han undrar vad han ska göra med sitt liv, och hon säger åt honom att åka till Bukarest. På planet dit träffar han rumänske Victor som åkt till USA bara för att se Chicago Cubs spela, och har köpt en rolig mössa till sin dotter. Under flygresan somnar Victor och vaknar inte igen. Charlie har en sista konversation även med honom, och blir ombedd att ge mössan till dottern.

Väl i Bukarest träffar han dottern Gabi, som fångar hans hjärta. Tyvärr dras hon med sitt halvgalna ex som inte riktigt kan släppa henne. Charlie stöter på henne igen och hamnar på grund av sin envishet in i stora problem. Problem som bara kan leda till Charlie Countrymans död.

Omslaget kallar filmen "action/drama" och Wikipedia föreslår "romantisk komedi-action". Action? Ja, det springs en halvminut i en scen mot slutet förstås. Romantisk är den på ett lite eget vis. Komisk är den väl lite grann ibland, men att kalla filmen komedi är helt felaktigt. I min värld är det här nästan ett rent drama, med några thrillerinslag.

Charlie spelas av Shia LeBeouf, som tyvärr kanske är mer känd för "Transformers" än sina dramatiska roller. Han får spela mot Evan Rachel Wood, som jag inte kände igen. Jag trodde faktiskt att Gabi spelades av en rumänsk skådespelerska, och det är väl ett gott betyg om något. Mads Mikkelsen har det perfekta utseendet för en obehaglig kille som får en på helspänn. Kort sagt en riktigt bra rollista.

Regissören Fredrik Bond är svensk, och i princip okänd i Sverige. Han har jobbat i USA med musikvideos och reklamfilmer (förstås) ett tag men får här göra sin långfilmsdebut. Det är en bra film med originell story och en egen halvbisarr stämning utan att bli konstig. Ett drama värt att se, synd bara att man försöker promota det som något det inte är.


EXTRAMATERIALET

Under de 20 minuter som filmens "making of" rullar så får vi höra hur bra den är, hur bra alla skådisar är och hur bra regissören är. Vi får även några trailers för andra filmer.


TRE SAKER

1. Shia LeBeouf är i den här filmen väldigt lik Depeche Mode-sångaren Dave Gahan cirka "Songs of Faith and Devotion".

2. En av Charlies rumskompisar på ett hostel spelas av Rupert Grint, mest känd som Ron Weasley i Harry Potter-filmerna. Här är han suverän som nöjesknarkare med ett fullständigt vansinnigt ansiktsuttryck.

3. I USA fick man klippa om en sexscen, vilket förargade Evan Rachel Wood. Hon sa "Återigen censurerades kvinnlig sexualitet. [...] Någon tyckte att folk var obekväma med att se en man ge en kvinna oralsex, medan scenerna där folk blir ihjälskjutna i huvudet fick kvarstå orörda."


HENRIK ANDERSSON (2014-04-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Making of
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA