Spådomens kraft

FILMEN

"First Snow" är historien om Jimmy Starks som är en resande försäljare. Han är framgångsrik i sitt arbete, han har en snygg tjej, han har en fin bil och så vidare, ja, ni förstår säkert vilken typ han är.

En dag går dock hans bil sönder mitt ute i ödemarken. Som tur är hittar han en mack där han kan få den lagad. Medan han väntar passar han på att bli spådd av en lokal spåman. Först ser allt bra ut och Jimmy får till och med råd om hur han ska satsa i en kommande basketmatch för att vinna en slant men sen helt plötsligt vägrar gubben att spå mer, han lämnar till och med tillbaka Jimmys pengar.

Jimmy som inte tror på spådomar och liknande fäster sig inte så mycket vid det hela utan hämtar sin bil och åker hem. Väl hemma visar det sig att spåmannens utsaga om vilka som skulle vinna basketmatchen stämmer (trots att det inte var någon som trodde det innan). När han sen får reda på att han har hjärtproblem börjar han lägga ihop ett och ett. Kanske var det för att han såg något hemskt som spåmannen vägrade fortsätta?

Jimmy söker upp spåmannen igen och kräver att få veta vad det var han såg och efter många om och med berättar han till slut att Jimmy snart ska dö. Han kan inte säga när eller hur men däremot att det inte händer innan snön faller.

Det är nu filmen verkligen tar fart. Fylld av paranoia tolkar Jimmy allt som ett hot mot hans liv. En gammal vän som han lurat dyker upp, en före detta anställd får sparken på ett dåligt sätt, är det någon av dessa som kommer att hämnas på Jimmy och på så vis avsluta han liv i förtid eller är det något annat? Jimmys liv fylls av rädsla och till slut gör han inte annat än att leta efter faror. När sedan den första snön faller håller han på att bryta ihop helt.

"First Snow" är en riktigt bra film om hur en man låter en spådom påverka honom och istället för att handla rationellt faller handlöst ner i skräcken för att dö. Guy Pearce gör rollen som Jimmy ypperligt och under hela filmen gissar man vad som ska komma härnäst. Slutet är dock lite oväntat om än inte helt oförutsägbart.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Spåmannen i filmen spelas av J.K. Simmons som också kan ses i rollen som Peter Parkers redaktör i "Spiderman"-filmerna. Två mer olika roller får man leta länge efter.

2. Vi ser också William Fichtner mer känd från "Prison Break" i en roll i filmen.

3. Slutet anses av vissa vara lite för öppet men jag tycker nog att det är rätt klart vad som händer.


HANS-ÅKE LILJA (2008-04-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA